Plzeň rozsvítil Noční běh pro Světlušku

25. březen 2022 19:03, aktualizováno

V Česku odstartovaly letošní Noční běhy pro Světlušku. První běh, při kterém stovky lidí svou účastí podpořili nevidomé, hostila ve čtvrtek po setmění Plzeň.

Na tři stovky běžců přilákal letošní první dobročinný Noční běh pro Světlušku. Ten odstartoval ve čtrtek večer v Plzni z areálu DEPO2015. Výtěžek ze startovného půjde i letos v plné výši na konto Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá nevidomým.

Po hromadné rozcvičce následoval po 20. hodině start. Kolem řeky Radbuzy se rozběhlo přibližně 300 lidí, mohli si zvolit trasu dlouhou tři kilometry, nebo okruh zdolat dvakrát. „Je to fajn pro mě i pro nevidomé,“ řekla si jedna z běžkyň Vlasta. Čelovky na hlavách běžců vytvářely světelný řetěz a ještě se efektně odrážely v řece.

Teď se poběží v Ostravě

Dalším z účastníků byl třeba Lukáš z Plzně. „V práci jsem se dozvěděl o této akci a říkal jsem si, že jsem ještě neběžel pro dobrou věc, proto jsem tady,“ uvedl. Několik nevidomých nebo slabozrakých provázeli při běhu fotbalisté týmu FC Viktoria Plzeň, například trenér Ondra doprovázel slabozrakou běžkyni Moniku.

„Účast na akci předčila mé očekávání, po dvou letech covidu jsme z gauče a od televizí dokázali zvednout velké množství lidí,“ radovala se ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová. Celý výtěžek ze startovného, tedy 500 Kč za každého běžce, putuje do veřejné sbírky Světluška, která hradí pomůcky a služby lidem s těžkým postižením zraku po celé republice, včetně Plzeňského kraje. Celkem letos na jaře proběhne šest běhů pro Světlušku, nejbližší pak 7. dubna v Ostravě.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související