Po červených cihlách. Bohumín má novou interaktivní naučnou stezku

8. srpen 2018

Pokud se po stezce vydáte, můžete si prohlédnout dvanáct novogotických objektů. Naučná stezka totiž mapuje nejzajímavější dochované stavby z režného zdiva, které stojí na území města.

Pokud si budete chtít putování po památkách zpestřit, můžete se zapojit do hledání indicií a luštit tajenku. U každé stavby je totiž kromě informačního panelu umístěna červená destička s písmenem.

„Indicie nejsou na první pohled viditelné, jsou ukryty v terénu v okruhu zhruba 50 metrů od každé jednotlivé stavby. Po získání všech dvanácti písmen se luštitelé mohou pokusit je seřadit tak, aby dostali dvouslovnou tajenku,“ říká mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

Na chystané bohumínské ‚červené stezce‘ bude i kaple ve Skřečoni

Kaple ve Skřečoni

Červenou stezku chystá bohumínská radnice. Turisty provede po budovách z červených cihel, které jsou pro město typické. Třeba ke kapličce na hřbitově ve Skřečoni, kterou město právě opravilo.

Komu se podaří vyluštit tajenku, může ji zaslat na e-mail cervenastezka@mubo.cz. Každý měsíc bude vylosován výherce dárkového balíčku s prezentačními předměty města.

Na interaktivní projekt, který u nás nemá obdoby, přispěl Moravskoslezský kraj. Rozpočet na realizaci stezky byl necelých 400 tisíc korun.

„Projekt je unikátní především propojením kultury a vzdělávání se zábavou. Nejde o běžnou naučnou stezku, naší snahou bylo vytvořit motivační turistický produkt. Kdo chce vyluštit tajenku, musí navštívit všech dvanáct objektů,“ vysvětluje autor projektu, místostarosta Bohumína Lumír Macura (za ČSSD).

Naučná stezka Bohumín
autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.