Po dvouletých odkladech začíná stavba repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech

26. květen 2020 05:00

Dnes začíná stavba repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech. Historickou památku z 16. století zničili před třemi lety žháři. Původně se se stavbou mělo začít už v roce 2018. Opravu ale zdržely jednání s památkáři a spory mezi biskupstvím a hasiči o druh protipožárního zabezpečení nového kostela. Ten přijde na 27 milionů korun.

„Věřím, že až bude stát, tak že do něj najdou cestu nejen turisté, ale samozřejmě místní věřící. Pro nás gutský kostelík znamenal a vždy bude znamenat takové rodinné stříbro, kterého si moc považujeme,“ říká starostka Třince Věra Palkovská (SNK).

Požár zničil kostel v Gutech

Podle mluvčího ostravsko-opavské diecéze Pavla Siudy budou dělníci nejprve opravovat částečně zachovalé základy kostela. „Ta konstrukce se začne znovu montovat přímo na místě během června a stavební práce potrvají do podzimu letošního roku,“ upřesňuje Siuda.

Přes zimu budou dělníci ještě pracovat na interiéru kostela. První mše by se v něm mohla odsloužit už v příštím roce.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, protože v době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který všechny na místo přivezl.

Stavba repliky přijde na 27 milionů korun. Biskupství dosud investovalo asi devět milionů, především do likvidace spáleniště, pořízení a úpravy dřeva, kamene nebo pořízení dokumentace.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související