Po nehodě kamionu v Beskydech hrozil únik nafty do přehrady Šance

17. říjen 2020 12:41

Norné stěny museli dnes postavit hasiči po nehodě kamionu u obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Kamion totiž zůstal v příkopu a začala z něj vytékat nafta do řeky Ostravice, která se vlévá do vodní nádrže Šance. Nádrž je zásobárnou pro výrobu pitné vody. Novináře o tom dnes informoval mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Nehoda se stala na silnici I/56 okolo 02:00. „Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že z roztržené palivové nádrže kamionu po nárazu do betonového mostku uniká nafta,“ uvedl Kozák.

Hasiči ve spolupráci s Povodím Odry a hrázným vodní nádrže Šance začali postupně na vodním toku stavět norné stěny v celkové délce 16 metrů, kterými zachytávali uniklou naftu.

„Ke kladení norných stěn na vodní nádrži Šance a monitoring hladiny byly využity čluny hasičů i správců vodní nádrže. Zároveň s činností na vodě probíhalo přečerpávání zbývající nafty z roztržené palivové nádrže do přistavených nádob, zbylo v ní však pouhých několik desítek litrů,“ řekl Kozák.

Hasiči kamion vyprostili zpět na silnici. Místo zásahu od nafty očistí soukromá firma, hasiči budou ve spolupráci se správci vodní nádrže monitorovat vodu a upevnění norných stěn na přítoku.

zdroj: ČTK
Spustit audio