Po pěti letech chovu se v ostravské zoo podařilo rozmnožit vzácný druh prasat

19. červenec 2021 18:07

Po pěti letech se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava rozmnožila vzácná prasata z Filipín. Mladý pár prasat visajánských odchovává dvě mláďata, která přišla na svět 10. července.

Rodinu prasat visajánských najdete v zoo v blízkosti expozice Na statku. Podobně jako mláďata jiných druhů prasat mají i tato ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí.

„Pohlaví selátek zatím neznáme, nicméně obě se mají čile k světu a jejich rodiče o ně příkladně pečují,“ řekla dnes novinářům mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Prase visajánské patří ve své domovině k druhům, kterým hrozí v důsledku lidské činnosti úplné vyhubení. V Červeném seznamu je zařazeno do kategorie „kriticky ohrožený“, což je poslední kategorie před kategorií „vyhubený v přírodě“.

„Chov v zoologických zahradách tak sehrává klíčovou roli při záchraně druhu, protože tato prasata mají jen malý krůček k tomu, aby v budoucnu vymizela z přírody úplně,“ upozornila mluvčí.

Prase visajánské (Sus cebifrons negrinus) je endemitem Západních Visajských ostrovů. V současné době přežívá již jen na ostrovech Negros (3. největší filipínský ostrov) a Panay. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy, které však rychle mizí v důsledku přeměny krajiny zejména na zemědělskou půdu.

Kromě ztráty prostředí je jeho největší hrozbou nadměrný lov a křížení s jinými druhy prasat.

V jídelníčku prasete visajánského převládají hlízy, kořínky, nejrůznější plody, ale také drobní bezobratlí živočichové. Potravu hledá důkladným přerýváním půdy svým dlouhým a na pachy citlivým rypákem.

Kypřením půdy a následným rozséváním semen v trusu společně s výživným hnojivem si vysloužil označení pralesní zahradník, čímž plní ve své domovině významnou ekologickou úlohu při obnově lesa.

Spustit audio

Související