Po uhelných vlečkách na Ostravsku a Karvinsku začaly pravidelné poznávací jízdy

12. červen 2021

Slezský železniční spolek dnes poprvé vypravil speciální osobní vlaky na pravidelné okružní poznávací jízdy po uhelných vlečkách na Ostravsku a Karvinsku. Po tratích, které v minulosti sloužily ke svozu černého uhlí z místních šachet, budou vlaky jezdit o všech víkendech až do 19. září. ČTK to řekl kapitán projektu Ladislav Antalec.

Spolek připravil jízdy ve spolupráci se společností PKP Cargo International, která je majitelem vleček, a za vydatné podpory krajského úřadu. „Báňské spěšné vlaky, které jsme dneska vypravili, jsou takové slavnostní, jsou vypravené dva vlaky z Ostravy a dva z Havířova. Zahajujeme novou životní etapu tohoto regionu,“ řekl Antalec.

Pravidelné poznávací jízdy po vlečkách jsou podle něj jedním z uskutečněných nápadů, jak po útlumu hornictví využít prostory, které dříve sloužily pro dobývání, zpracování a přepravu uhlí. „Kde vedou koleje, tam je život, tam jsou lidé. Naším záměrem je navrátit celý Ostravsko-karvinský revír zpátky lidem,“ řekl Antalec.

Čtěte také

Spolek už vlaky vypravoval dříve, ale jen nepravidelně. Teď jízdy nabyly pravidelnosti. V každém vlaku jede průvodce, který lidem během jízdy podává výklad o tom, kudy zrovna projíždějí, co za okny vidí a co tam bylo ještě v nedávné i v dávnější minulosti.

„Cestujícím jsem slíbil, že jim ukážeme to nejzajímavější, co Ostravsko-karvinský revír nabízí. Zajímavostí je třeba fotozastávka u majestátu těžní věže vodní jámy Žofie. Projíždíme utlumenou ostravskou části revíru, kde jsou doly zrekultivované, i ještě činnou karvinskou částí pánve, kde doly pořád jedou,“ řekl kapitán projektu. Cestující projedou kolem dolů ČSA a Darkov, v nichž těžba skončila nedávno, i kolem šachet Dolu ČSM, v němž se stále těží.

„Vlak má kapacitu 250 sedících osob. Je téměř do posledního místečka vyprodán, což svědčí o tom, že industriál má ráda spousta lidí,“ řekl Antalec. Jízdu si zájemci mohou rezervovat na internetových stránkách spolku. Jízdenka na zhruba dvouhodinovou okružní jízdu stojí dospělé 250 korun, děti 120.

Každý víkend dva vlaky

„O každém provozním víkendu budou vypraveny dva vlaky. Jeden pojede v sobotu z Ostravy, druhý pojede z Havířova stejnou trasu, ale v opačném gardu. V další fázi začátkem prázdnin od 3. července navážeme s dalším krokem oživování Ostravsko-karvinského revíru a začneme vypravovat pravidelné vláčky z Ostravy-Svinova do zoologické zahrady,“ řekl Antalec.

Vlaky zastaví pod zoo na seřaďovacím nádraží, lidé pak přejdou pěšky k hlavnímu vstupu do zahrady. Podle Antalce by v budoucnu mohla přímo u zastávky vzniknout vedlejší brána.

„Chceme do budoucna rozšířit naší vozbu, chceme zastavovat pravidelně u Dinoparku v Doubravě, chceme zajíždět na Důl Lazy, který se má proměnit v průmyslovou zónu. To jsou první místa, která bychom chtěli díky naším vlakům propojit. V další fázi v dalších letech chceme celý projekt rozšířit a oživit celý revír,“ řekl Antalec.

zdroj: ČTK
Spustit audio