Poberounská zabijačka

28. únor 2009

V tomto díle se podíváme do Zadní Třebaně na Berounsku. Právě tam se totiž konala uplynulou zabíjačka spojená s jubilejním 20. Poberounským masopustem. Dozvíte se, jak se taková správná zabíjačka připravuje, co u ní nesmí chybět a jaký zájem byl o vepřové lahůdky vyrobené mistrem řeznickým...

117. Hobby magazín se celý odehrává v Zadní Třebani. Právě tam totiž voněl ovárek s čerstvě nastrouhaným křenem a hořčicí, jelítka, jitrničky a samozřejmě takzvaná prdelačka, tedy černá polévka s kroupami. Vyrobit toto všechno je ale umění. Proto je lepší, než abyste se s tím lopotili sami a nedej bože to ještě zkazili, si pozvat dobrého řezníka. To právě učinili organizátoři zabíjačky a masopustu v Zadní Třebani. Kolegyně Soňa Jindrová se za řezníkem Karlem Šimpachem z Neumětel na Berounsku vypravila a samozřejmě vyzvídala, jak že se ta zabíjačka má dělat.

Dobrá rada na závěr
Chceme-li, aby kamenná podlaha získala po umytí vysoký lesk, setřeme ji ještě vodou s přídavkem čpavkového oleje.

Spustit audio