Poberounský masopust

7. březen 2009

118. Hobby magazín strávíme společně na jubilejním Masopustu v Zadní Třebani na Berounsku. Jubilejní proto, že se konal už podvacáté, tedy v té novodobé historii. Navíc se ustavoval nový český rekord a patronem letošního zadnotřebaňského Masopustu byl věhlasný fotbalista Josef Masopust...

Speciální Hobby magazín jsme natáčeli na jubilejním 20. Masopustu v Zadní Třebani. Připravit takovou akci není tak jednoduchá věc, zvlášť když je tam spousta účinkujících a navíc zabíjačka, kterou jste mimochodem slyšeli v minulém Hobby magazínu. Soňa Jindrová proto vyzpovídala organizátora Miloslava Frýdla.

Ke správnému masopustnímu veselí patří bezpochyby koblihy a trdla. Soňa Jindrová zjišťovala u Aleny a Moniky Musilových, jak se tyto sladké pochoutky vyrábějí.

Koblihy od Aleny Musilové
Ingredience: 4 dkg másla, 4 žloutky, 4 dkg moučkového cukru, 4 lžíce rumu, 1/2 kg polohrubé mouky, 4 dkg kvasnic, 1/4 l teplého mléka , 1 vanilkový cukr, trochu soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu

Postup: Do prosáté mouky dáme sůl, citronovou kůru, uděláme důlek do kterého přidáme moučkový a vanilkový cukr, teplé mléko se žloutky, rum, rozpuštěné máslo a droždí. Zaděláme těsto a necháme 1h vykynout. Těsto rozválíme a na polovinu placky sklenkou naznačíme kolečka, na která dáme trochu zavařeniny. Druhou polovinou placky tento díl překryjeme. Poté vykrajujeme skleničkou kolečka. Vykrájené
koblihy necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Rozehřejeme olej a opatrně
vkládáme koblihy a smažíme dozlatova. Koblihy podáváme pocukrované.

Trdelník od Moniky Musilové
Ingredience: 750g polohrubé mouky, 180g másla, 65g droždí, 3 lžíce cukru, 6 žloutků, 260ml mléka, 2 lžíce rumu, trocha soli

Postup: Do mouky dáme sůl,cukr,teplé mléko,žloutky, rozpuštěné máslo,rum
a droždí. Vypracujeme hladké, né přiliš tuhé těsto. Z vykynutého těsta vyválíme válečky, které natáčíme na pomaštěné kremrolové trubičky. Navinuté trdelníky necháme opět trochu vykynout, poté je potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve skořicovém cukru. Pečeme při 200°C dozlatova. Po sejmutí z trubiček ještě
horký trdelník potřeme máslem a obalíme opět ve skořicovém cukru. Trdelník můžeme plnit šlehačkou nebo vanilkovým krémem.



Kromě toho, že na 20. Poberounském masopustu byl ustanoven nový český rekord, kdy se do Zadní Třebaně sjelo celkem 25 masopustů a na 150 masek, tak rekordní byla i návštěvnost. Přijelo totiž asi 1300 lidí.


Dobrá rada na závěr
U starších koberců osvěžíme barvu, když jejich povrch, zbavený prachu, vytíráme hadříkem nebo kartáčem namočeným v octové vodě. Po vyschnutí koberec opět přeluxujeme.
Spustit audio