Počet nakažených koronavirem se za poslední týden zvýšil o polovinu

18. říjen 2021

Počet nakažených na 100.000 obyvatel se v Moravskoslezském kraji za poslední týden zvýšil o více než polovinu. Zatímco před týdnem byla sedmidenní incidence v kraji na hodnotě 95,9 covid pozitivních na 100.000 lidí, nyní je to už 150,2. V tomto ukazateli je situace nejhorší v zemi.

Stále vzrůstá i počet hospitalizovaných a také zemřelých. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Nejhůře jsou na tom okresy Ostrava-město a Opava.

Skupina odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučuje zavést lokálně testování na covid-19 ve školách v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100.000 obyvatel. V Moravskoslezském kraji by se to s výjimkou Bruntálska týkalo všech zbývajících pěti okresů.

Čtěte také

Mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla dnes ČTK řekl, že hygienici v tuto chvíli na regionální úrovni nepřipravují žádné doporučení. „Řídíme se doporučeními ministerstva zdravotnictví, nicméně dnes se koná porada ředitelů krajských hygienických stanic a uvidíme, jaké budou její výsledky,“ uvedl Kotrla. Dodal, že tak není vyloučeno, že v úterý by se situace v regionu mohla změnit.

Za neděli přibylo v regionu podle dat z takzvané chytré karantény 181 nově nakažených, přičemž více než polovina jich byla v ostravském okrese. Z nedělních testů na covid-19 jich v regionu bylo pozitivních téměř deset procent.

Hygienici už koncem minulého týdne uvedli, že nárůst případů evidují ve všech okresech regionu. Lidé by podle nich měli důsledně dodržovat protiepidemická opatření. Zvláště ve vnitřních prostorech by neměli chodit bez zakrytých dýchacích cest. „Dále doporučujeme, aby občané zvážili použití ochranného prostředku tam, kde na jednom místě dochází k většímu shromáždění osob,“ uvedli hygienici.

Opětovně apelovali i na nutnost očkování, protože podle dostupných dat je více než tři čtvrtina hospitalizovaných pacientů neočkovaných. „Občanům, kteří jsou již očkováni, rovněž velmi doporučujeme posilovací třetí dávku očkování,“ uvedli v prohlášení hygienici.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související