Pocházejí až z doby ledové. Nový Jičín upozorňuje na bludné balvany

30. leden 2014

Tisíce kilometrů spolu s pevninským ledovcem putovaly na sever Moravy bludné balvany. Několik se jich dostalo i do okolí Nového Jičína. Nově je připomíná netradiční informační panel v Janáčkových sadech.

„Jsou to horniny se zajímavým příběhem. Většinou si lidé myslí, že kámen je něco, co se nehýbe, co v čase setrvává pořád na stejném místě,“ vysvětluje Dalibor Kvita z občanského sdružení Hájenka, které se rozhodlo zmapovat cesty tamních bludných balvanů.

„Zrovna tady máme vzorky hornin, které zvládly „ušlapat“ pěkným pár tisíc kilometrů,“ přibližuje osud severomoravských "ledovcových tuláků".

Netradiční informační panel je v parčíku u kostela Nejsvětější trojice nepřehlédnutelný. Tvoří ho půltunový monolit a deska, na níž jsou nalepené kameny. Říká se jim ledovcoví tuláci, protože na Moravu zabloudili v době ledové, ve starších čtvrtohorách.

„Jsou to převážně vyvřelé horniny, ale je tam i vzorek pískovce. Jsou to jedny z nejstarších hornin v Evropě, z období, kdy na souši ještě neexistoval život,“ popisuje infopanel Dalibor Kvita.

„Úplně dole je zase naopak jedna z nejmladších hornin, křížový baltský pazourek, který sem ten ledovec přivlekl taky,“ dodává.

Další, větší bludné balvany jsou pár kroků od nového panelu i v širším okolí, například v Rybím nebo v Sedlnici. Na jednom sedí i liška Bystrouška v podhradí Hukvald.

Spustit audio