Pocta čembalistce Zuzaně Růžičkové a Viktoru Kalabisovi. Izraelité používali při obřadech konopí. 135 let od narození E. E. Kische.

14. červen 2020

Nová pamětní deska čembalistce Zuzaně Růžičkové a jejímu manželovi, hudebnímu skladateli Viktoru Kalabisovi. Podle archeologů Izraelité při obřadech používali konopí. Výročí narození novináře a spisovatele Egona Erwina Kische.

V magazínu Šalom alejchem si připomeneme slavnou čembalistku Zuzanu Růžičkovou a jejího manžela Viktora Kalabise. Ve Slezské ulici na pražských Vinohradech byla z podnětu Nadačního fondu , který nese jejich jméno, odhalena nová pamětní deska, jež připomíná tyto dva vynikající umělce.

Manželé Kalabisovi - hudební skladatel a čembalistka - se do Slezské ulice 107 přestěhovali krátce po svatbě v roce 1953 a žili zde oba až do své smrti. Jejich vinohradský byt se za více než 60 let stal místem, kde spolu manželé nejen žili a tvořili, ale které také často navštěvovala řada významných tuzemských a zahraničních umělců.

Čembalistka Zuzana Růžičková má už dvě pamětní desky, které jsou spojeny s jejím působením, a také je inicioval Nadační fond. Jedna je v Jindřichově Hradci a druhá na budově Konzervatoře v její rodné Plzni. Jejich autorem je sochař Václav Fiala, který vytvořil i pamětní desku v Praze. Pro magazín Šalom alejchem natáčela Daniela Brůhová.

Gita Zbavitelová informuje o pozoruhodném arecheologickém nálezu, který dokladuje, že Izraelité v době Prvního chrámu používali při náboženských obřadech konopí.

Jeho spálené zbytky našli na oltáři starém 2700 let, který stával v chrámu v Tel Aradu v Negevské poušti. Spalování konopí bylo zjevně záměrné a mělo přispět k prohloubení náboženské extáze. Psychotropní látky používala či používá řada světových náboženství, ale současný nález je prvním důkazem o jejich užití v raném judaismu. Při prvním průzkumu v šedesátých letech byla analýza těchto organických pozůstatků nepřesvědčivá. Dnešní modernější techniky však objevily na větším z obou bočních oltářů stopy kadidla, a na menším tři látky, které jsou součástí konopí.

A třetí téma magazínu Šalom alejchem nese jméno známého novináře spisovatele Egona Erwína Kische. Připomeneme, že je to už 135 let, kdy se tento pozoruhodný muže narodil. Spolu s germanistkou Vierou Glosíkovou hovoří Terezie Jirásková o Kischových Mexických reportážích a jeho osudu při jeho mexické anabázi.

V magazínu Šalom alejchem nebudou chybět ani aktuální zprávy, které se týkají života Židů v různých zemích světa, a ukázky židovské hudby. Tentokrát z dílny francouzské skupiny Sirba Octet.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio