Pocta harfistce Adě Balové. Koncert připomene uznávanou ostravskou umělkyni

15. březen 2022

Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava ve středu 16. března rozezní tóny harf. Koncert dvou významných harfistek se uskuteční v předvečer nedožitých narozenin Ady Balové, zakladatelky a organizátorky festivalu Harfové dny.

Od předčasného úmrtí významné harfistky a pedagožky letos uplyne deset let. Vzpomínkový koncert pořádají dvě žákyně Ady Balové, absolventky Janáčkovy konzervatoře Ostrava – Ivana Švestková (Filharmonie Brno) a Kateřina Bendová (Janáčkova filharmonie Ostrava).

Ada Balová

Ada Balová (1953–2012) byla uznávaná harfistka a pedagožka, která svým životním optimismem, velkou pracovitostí i elegancí dokázala okouzlit a stmelovat široké spektrum lidí. Od roku 1975 byla členkou Ostravského rozhlasového orchestru, v roce 1983 se stala první harfistkou Janáčkovy filharmonie Ostrava, od roku 1996 začala vyučovat na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Je zakladatelkou ostravských Harfových dnů (2001–2010).

Obě významné interpretky vystoupí se členy Janáčkovy filharmonie Ostrava – jmenovitě se smyčcovým kvartetem Benda Quartet a flétnistkou Petrou Olajcovou. Jako host spoluúčinkuje kontrabasista Marek Švestka z Filharmonie Brno. Program tvoří skladby A. Iberta, C. Saint-Saënse, C. Debussyho a M. Maleckého.

„Skladby, které zazní v průběhu večera, jsou částečně vázané na naši paní profesorku, buď je s námi studovala, nebo si přála, abychom je hráli. Francouzský repertoár měla Ada Balová ve velké oblibě,“ říká k programu Ivana Švestková.

Koncert Pocta Adě Balové se v rozhlasovém Studiu 1 odehraje ve středu 16. března od 18:00, vstupné je dobrovolné.

„Ada zemřela před 10 lety ve svých 59 letech na rakovinu a patřila do té kategorie lidí, kteří umí rozsvítit vše, kam vstoupí. Úzce spjatá s dřívějším Ostravským rozhlasovým orchestrem, první harfistka Janáčkovy filharmonie, skvělá kantorka, zakladatelka Harfových dní. S ní festival skončil, ale její žačky si vedou napříč Českem velmi dobře a já moc oceňuji, že na vlastní pěst vedle svého hraní v Brně, Praze i Ostravě pořádají tento vzpomínkový koncert,“ poznamenala Renáta Spisarová-Kotík, která bude na nahrávku z koncertu dohlížet. „Koncert natáčíme pro vltavské vysílání,“ dodala.

Spustit audio