Poctivé rakvičky se šlehačkou ze staré cukrárny upekla Jana Charvátová ze Žaltic

Recept na tyhle rakvičky získala už před desítkami let Jana Charvátová od své vzdálené tety, která vlastnila cukrárnu ve Velešíně na jihu Čech. Jsou tak dobré, že se vám rozpadnou skoro v ruce a zvláční je poctivá šlehačka. S těmi dnes kupovanými se nedají srovnat. Pekli jsme je ve starém Žaltickém mlýně.

Rakvičky

Ingredience na 40 kusů:

500 g práškového cukru

5 žloutků

75 g hladké mouky

1 lžička amonia (cukrářského droždí), nahradit lze jedlou sodou

500 ml smetany ke šlehání

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme 250 g cukru a 1 lžičku amonia. To vše vyšleháme v robotu do světlé pěny. Po té necháme pěnu hodinu odpočinout v chladnu.

Následně do pěny přidáme dalších 250 g cukru a 75 g hladké mouky. Vše společně ručně promícháme do tužšího těsta. To rozválíme na tenký plát (asi 1,5 cm) a rozkrájíme na obdélníky dlouhé zhruba 15 cm a široké 3-4 cm.

Budoucí rakvičky přendáme na pečicí papír a necháváme velké mezery, protože těsto pečením nabyde.

Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C. Když těsto vyběhne – asi po pěti minutách, troubu ztlumíme a rakvičky „dosušíme“. Těsto musí zůstat po upečení světlé.

Vršek rakviček nazdobíme ušlehanou smetanou, kterou nemusíme ani sladit. Můžeme ozdobit malinou.

Jana Charvátová

Recept na rakvičky získala od své maminky, která ho dostala darem od sestřenice svého manžela. Ta vlastnila cukrárnu ve Velešíně na Českokrumlovsku. Peče je na rodinné oslavy a vnoučatům.

Přivítala nás s manželem v krásně upraveném jihočeském mlýně, kde ještě její tatínek mlel mouku. S manželem tu žije, hospodaří a chová zvířata. Dokonce jsme měli možnost projet se na starém traktoru z poloviny 20. století.

Ochutnali jsme zelňáky, chlebíčky, doma točené pivo a k obědu dostali čerstvě usmažené řízky na kamnech s bramborovým salátem. Vůbec se nám odtamtud nechtělo.

Patrik Rozehnal a Jana Charvátová