Pod ochranou Sochy Svobody. Čeští umělci v USA za 2. světové války

4. únor 2016

Ve Víkendové příloze budeme cestovat do New Yorku. Také tam, ale i v Chicagu, probíhal nedávno půlroční výzkum Anny Pravdové, kurátorky Národní galerie v Praze, který realizovala díky Fulbrightovu stipendiu. Zkoumala zejména osudy českých výtvarníků za 2. světové války, těch, kteří se za dobrodružných okolností dostali lodí na americké území pod „ochranu“ Sochy Svobody.

Cesta levicově orientovaných českých umělců do USA měla velmi dramatickou předehru: zatčení v Paříži v roce 1939, soudy, internační tábory ve Francii, Maroku, na Martiniku. Do New Yorku připlul nejdříve Adolf Hoffmeister, o pár měsíců později, téhož roku 1941, už Sochu Svobody míjel Antonín Pelc, Maxim Kopf a Alén Diviš. Usadili se v New Yorku a začali okamžitě tvořit. Jedním z výsledků jejich práce, ale i kontaktů s ředitelem MOMA Alfredem H. Baarem, také československými krajany a zástupci diplomatických kruhů Československé zahraniční akce v USA (později Československá informační kancelář) byla výstava v Muzeu moderního umění (12. 5. - 13. 6. 1943), která prezentovala asi čtyřicet prací, válečných karikatur Adolfa Hoffmeistra a Antonína Pelce (v USA se podepisoval Peel). Výstavě dominovala Pelcova velkoformátová kresba Lidice, stěžejní se stala rovněž jeho karikatura Victory Club. Jejich společná výstava v MOMA byla velmi úspěšná, zaujala svou úderností, tvrdým humorem i hravostí Hoffmeistera. Putovala do roku 1944 po galeriích a školách v USA. Činnost odbojová a umělecká se ze strany českých výtvarných umělců v USA každodenně prolínala.

Třetí zastavení se s Annou Pravdovou koná v prostorách New York Public Library, v největší newyorské veřejné knihovně, kde v oddělení rukopisů bádala v cenných archivech československého diplomata Jána Papánka, který se stal osobním zástupcem Edvarda Beneše v USA a českým umělcům v Americe poskytl jedinečnou podporu.

Díky výzkumu Anny Pravdové ožívají rovněž americké osudy Aléna Diviše, Maxima Kopfa, který už v USA zůstal, ale také sochaře Albína Poláška či Jana Matulky, kteří v USA pobývali a tvořili už před 2. světovou válkou. Anna Pravdová „americkým“ pobytem navázala na svou badatelskou činnost ve Francii, jejímž výsledkem byla nedávno prezentovaná výstava v Moravské galerii v Brně s názvem Zastihla je noc, Čeští výtvarní umělci ve Francii. Další pokračování bude tedy už americké. Nejdříve ve Víkendové příloze 6. února 2016 v 9.30.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.