Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji zůstal v listopadu 4,9 procenta

8. prosinec 2022 14:29

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji zůstal v listopadu čtvrtý měsíc po sobě na 4,9 procenta. V evidenci přibylo 20 uchazečů, práci na konci měsíce nemělo 40.184 lidí. Ve srovnání s loňským listopadem bylo uchazečů o práci v kraji o 716 méně, jejich podíl byl stejný jako před rokem. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Kraj má druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi po Ústeckém kraji, kde je podíl nezaměstnaných 5,3 procenta. I v celém Česku nezaměstnanost v listopadu zůstala stejná jako v předešlém měsíci, 3,5 procenta. Bez práce bylo 257.187 lidí. Počet uchazečů o práci se v zemi proti říjnu zvýšil o 1395.

Na Ostravsku ubylo z evidence úřadu 112 a na Karvinsku 101 lidí, v ostatních čtyřech okresech Moravskoslezského kraje uchazečů v evidenci přibylo, nejvíce 117 na Bruntálsku. „Listopad je většinou měsíc, kdy už se začínají ukončovat sezonní práce v návaznosti na klimatické podmínky a přece jenom okresy Ostrava a Karviná nejsou tak zemědělsky zaměřené jako ostatní okresy našeho kraje,“ komentovala to vedoucí oddělení zaměstnanosti ostravské pobočky úřadu Vladana Purdeková.

Tento trend podle ní potvrdilo i to, že do evidence přišlo oproti říjnu více uchazečů. „Zároveň z evidence bylo vyřazeno méně osob než minulý měsíc a také se snížila jejich uplatnitelnost na trhu práce na necelých 60 procent,“ řekla Purdeková.

Na Bruntálsku se podíl nezaměstnaných zvýšil o 0,2 procentního bodu na rovných šest procent a na Opavsku o 0,1 procentního bodu na tři procenta. Na Frýdecko-Místecku zůstala nezaměstnanost na 3,2 a na Novojičínsku, kde je nejnižší v kraji, na 2,9 procenta.

Na Ostravsku a Karvinsku podíl nezaměstnaných klesl, shodně o 0,1 procentního bodu – na Ostravsku na 5,1 a na Karvinsku na 8,1 procenta. Karviná ale i tak zůstává okresem s nejvyšší nezaměstnaností nejen v kraji, ale i v celé zemi.

Mezi evidovanými nezaměstnanými v kraji bylo 36.494 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, z jejichž počtu se podíl vypočítává. Jde o lidi, kteří mohou ihned nastoupit do práce, nejsou například v pracovní neschopnosti nebo se neúčastní rekvalifikace. „Bylo to o 64 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 1105,“ uvedla Purdeková.

V evidenci krajské pobočky úřadu bylo 1277 občanů Ukrajiny. „Občané Ukrajiny se koncem listopadu podíleli na celkovém počtu evidovaných uchazečů v našem kraji 3,2 procenta,“ řekla Purdeková.

Úřad nabízel na konci měsíce nezaměstnaným 13.076 pracovních míst. Počet volných míst klesl třetí měsíc po sobě. „Zaměstnavatelé během listopadu nejvíce poptávali nástrojáře, uklízeče, všeobecné administrativní pracovníky, kuchaře, pracovníky ostrahy a strážné, pomocné pracovníky ve výrobě, prodavače anebo řidiče,“ řekla Purdeková.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 3,1 uchazeče. Nejvyšší počet uchazečů připadajících na jednu volnou pozici byl v kraji i v celém Česku v okrese Karviná, a to 10,2.

zdroj: ČTK
Spustit audio