Podnik Diamo dokončil navážení materiálu na zasypání jam dolu Frenštát

15. březen 2023 20:54

Státní podnik Diamo dokončil návoz hlušiny k dolu Frenštát v Beskydech. U jam je připravených zhruba 200 tisíc tun materiálu, který bude potřeba k zasypání dolu.

Jak potvrdila mluvčí Diama Jana Dronská, zbývá ještě dořešit poslední přípravné práce. Samotný zásyp jam je v plánu v srpnu.

„Po jeho ukončení budou následovat demolice povrchových objektů vybudovaných při výstavbě dolu, asanační a rekultivační práce,“ doplnila Dronská.

Zásypový materiál začal podnik do areálu dolu navážet loni v červenci a dokončil ho s tříměsíčním předstihem. Hlušina se vozila z odvalu v Paskově a v průměru šlo 38 nákladních aut za den.

Důl Frenštát na archivním snímku z roku 2011

Výstavba Dolu Frenštát začala v roce 1981. Uhlí se v něm ale nikdy netěžilo a zásoby byly už před 20 lety odepsány. Od roku 1991 je důl v konzervačním režimu, to znamená, že je v dole zajištěno trvalé větrání, čerpání přitékajících vod, dělají se pravidelné prohlídky a údržba jam a obslužných provozů. Okolní samosprávy a spolky léta bojovaly proti možnému zahájení těžby a usilovaly o likvidaci dolu. Podnik Diamo převzal zakonzervovaný Důl Frenštát od těžební společnosti OKD předloni.
Zdroj: ČTK

autoři: Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související