Pohádky ukrývají spoustu mouder a dobrých rad. Mají i vědecký základ?

Je věrná přítelkyně Popelky, sova Rozárka, opravdu tak moudrá? Jakým lékem Lotrando pomohl nemocné Zubejdě? Jsou sušené kobylky lepší než pečená husa? Odpovědi se pokusíme najít ve svátečním seriálu týdne.

Řeč zvířat

Zlatovláska (Jorga Kotrbová) a princ (Petr Štěpánek) v televizním zpracování slavné pohádky z roku 1973

Kdyby v pohádkách nebylo mluvících zvířat, Jiřík a Zlatovláska by se nikdy nedočkali svého happy-endu. Co by Jiřík dělal bez mluvících mravenců, kteří mu pomohli s plněním úkolů pro Zlatovlásčina otce? Geobotanik Pavel Kovář připomíná, že nejde o takové sci-fi, jak by se mohlo zdát. Mravenci totiž skutečně umí komunikovat, a ni nemusí artikulovat.

To sova Rozárka z pohádky Tři oříšky pro Popelku neřekla během celého příběhu jediné slovo. A přesto: Popelka by se bez jejích významných pohledů k rozlousknutí oříšků zřejmě nikdy neodhodlala. Odkud se tedy vzalo spojení „sovy“ a „moudrosti“? Jak vysvětlí ornitolog Jan Andreska, odpověď najdeme v dávné mytologii.

Kdo nemá „er“, ten je amatér

V pohádce O princezně, která ráčkovala je právě ráčkování považováno za symbol urozenosti. Logopedické kliniky jsou přitom plné lidí, kteří se této řečové vady snaží zbavit. Poslechněte si rady logopedky Markéty Pavlíkové a dozvíte se, v čem tato vada spočívá a jak ji odstranit.

Proti gustu žádný dišputát…

Hmyzí speciality přilákaly na Malou Skálu desítky zájemců o extrémní kuchyni

Chcete vidět zlaté prasátko a držíte celý den půst, abyste si večer mohli pochutnat na štědrovečerní klasice - bramborovém salátu a kaprovi? Tím by se asi poustevník z pohádky Hrátky s čertem zlákat nenechal. Pro něj byly totiž pochoutkou sušené kobylky. A tak když ho čert Lucius pokouší jídlem a nabízí nejrůznější laskominy, nepochodí. Propagátor jedlého hmyzu ale vysvětluje, že právě hmyz není ani zdaleka „chudé“ jídlo.

Slunce je lék…

Lotrando a dr.voštěp Dr.nec přišli na pomoc nemocné Zubejdě, princezně solimánské, a i když nebyli lékaři, dobře odhadli, co jí chybí. Blahodárné účinky slunečního svitu potvrzují také odborníci, jak uslyšíte v posledním díle seriálu.

Spustit audio

Související