Pokračují provizorní opravy dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem

4. květen 2019 09:15

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v provizorních opravách dálnice D1 (dříve D47) mezi Ostravou a polskými hranicemi. Opravy potrvají do července. Na nejproblematičtějších úsecích je rychlost omezena na 60 kilometrů v hodině. V tiskové zprávě to v pátek sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Problémy, mimo jiné zvlnění, se na dálnici objevily už krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. ŘSD s provizorními opravami začalo loni v listopadu. „Provizorní opravy musí ŘSD provést, neboť stav dálnice se i nadále zhoršuje,“ uvedl Studecký. Na dálnici přibývají nerovnosti i výtluky. ŘSD už dříve uvedlo, že po provizorních úpravách bude muset dálnice projít důkladnou rekonstrukcí za 4,2 miliardy korun.

„ŘSD už je několik stavebních sezon připraveno projektovat a opravit nekvalitně postavenou dálnici. Stále ovšem čekáme na rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR,“ uvedl Studecký.

Až do ukončení soudu podle něj bude podnik dělat nejnutnější opravy. Po dokončení oprav se v místě rychlost zvýší ze 60 na 110 kilometrů v hodině.

Studecký uvedl, že ŘSD u zhotovitelů dálnice reklamovalo mimořádné množství závažných vad. Podnik se kvůli nim už několik let pře se stavební společností Eurovia. Šlo zejména o zvlnění vozovky, což bylo podle ŘSD důsledkem použití nevhodných násypových materiálů. Eurovia to odmítá a uvádí, že na stavbu použila pouze materiál, který si objednalo ŘSD.

Studecký uvedl, že devět soudních sporů týkajících se reklamace dálnice D47 už skončilo a ŘSD dostalo i s úroky zpět 368,11 milionu korun. Dalších pět sporů dál pokračuje. Zástupci ŘSD už dříve uvedli, že podnik bude soudně vymáhat i náklady na provizorní opravy, které půjdou do desítek milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související