Policie chce obvinit 5 lidí za střety v Ostravě. Hledá i pachatele, který oslňoval laserem pilota

28. září 2013

Za včerejší střety s policií v Ostravě se policie chystá obvinit 5 lidí. Podezřelí jsou z několika trestných činů. Dav se po mítinku radikálů pokusil dostat k ubytovně, kde žijí hlavně Romové. Policie také pátrá po pachateli, který ohrožoval laserem policejní vrtulník.

Ze zhruba stovky zadržených radikálů jich 23 skončilo na policejních služebnách. Osmnáct lidí zřejmě spáchalo přestupek. Zatím pět zadržených podezřívá policie z trestných činů.

Obvinění jim dosud nesdělila, ale podle policejního krajského ředitele Tomáše Kužela policisté zajišťují důkazy a obvinění zřejmě padnou.

Jde hned o několik trestných činů, a to výtržnictví, útok na policisty, ničení majetku nebo ohrožování života a zdraví osob.

Čísla ale nemusí být konečná, zřejmě bude přibývat těch, kteří si pak obvinění vyslechnou. Policie totiž stejně jako po předchozím střetu v Ostravě-Přívoze analyzuje materiály a obrazové záznamy.

Tři policisté byli zraněni

Mezi zadrženými jsou i mladiství, mnozí byli pod vlivem alkoholu, což policistům komplikovalo výslechy. Pokud by byli obviněni a byla jim byla prokázána vina, hrozí jim až 6 let vězení.

Policisté se budou zabývat ještě jedním závažným trestným činem, a to obecným ohrožením. Zatím neznámý pachatel totiž oslňoval při včerejším zásahu opakovaně laserem pilota vrtulníku, který celý prostor monitoroval.

„Je to pořád stejné. Když jsou oslňována dopravní letadla, je to intenzivní zdroj laseru. Kdyby vrtulník spadl do zastavěné oblasti, mohlo by být spoustu lidí mrtvých. Je to obecné ohrožení, je to velmi intenzivní trestný čin,“ doplnil Kužel.

Při včerejším střetu s radikály byli tři policisté zraněni, jeden z nich středně těžce. Policie má navíc osm poškozených služebních aut.

Střety radikálů s policií v Ostravě
autoři: Petra Štrymplová , ak
Spustit audio