Policie dopadla zloděje bronzových soch v Karviné. Díla se zachránit nepodařilo

23. červen 2022 12:09

Policie dopadla organizovanou skupinu, která se podílela na krádeži vzácných bronzových soch v Karviné. Plastika u tamních lázní a další socha z ulice 17. listopadu zmizely před měsícem.

Kriminalisté už ví, kdo sochy velké hodnoty odcizil z podstavců, kdo další se podílel na odvozu do sběrny mimo Moravskoslezský kraj. A kdo je rozřezal. Vyšetřovatelům pomohly záběry z venkovních kamer.

Kriminalisté obvinili provozovatele sběrny, který umělecká díla v celkové hodnotě okolo 1,8 milionu korun vykoupil a dal rozřezat. V této souvislosti je obviněno sedm lidí a jedna firma. Vzhledem k vysoké škodě hrozí obviněným až osmileté tresty.

Zloději koncem května nejprve odnesli z lázeňského parku v Darkově sochu dívky s názvem Živá voda vážící 180 kilogramů. Zůstalo po ní prázdné místo na dně kašny, odkud ji pachatelé vytrhli i s masivním kamenným podstavcem.

O několik dní později odcizili z centra města, z parčíku u autobusových zastávek naproti obchodnímu domu Prior, další plastiku, tentokrát Bojovníka, vážící 460 kilogramů. Obě umělecká díla byla z bronzu a dalších slitin.

Sochy prodali za pár tisíc

Podle policistů vše inicioval šestačtyřicetiletý muž, který ukradl první sochu a společně se svým známým ji odvezl možnému zájemci, kterému ji za 4000 korun prodali. „Nový majitel ovšem nezakládal uměleckou sbírku. Sochu odvezl do jedné sběrny kovu mimo Moravskoslezský kraj a tam ji prodal za přibližně 27.000 korun,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Na druhé krádeži s hlavním obviněným spolupracovali další komplicové. Skulpturu opět odvezli k muži, který vykoupil již první sochu. Za dílo, jehož cena byla odhadnuta na více než milion korun, dostali zaplaceno okolo 100.000 korun. I tato socha skončila ve sběrně. Tam byla obě díla rozřezána a později z ní odvezena.

autoři: Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio