Policie evakuovala budovu soudu v Ostravě, opustit ji muselo 400 lidí. Po poledni se mohli vrátit

15. květen 2019 11:35

Policie a justiční stráž nechaly ve středu dopoledne evakuovat budovu Okresního soudu v Ostravě kvůli anonymnímu oznámení o uložení výbušniny. Řekla to mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. Prostory muselo zhruba na dvě hodiny opustit asi 400 lidí. Policisté nic nenašli, před polednem se lidé do budovy mohli vrátit.

Objekt prohledaly desítky policistů. Na místo dorazil i psovod se psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin. „Obdrželi jsme anonymní oznámení o uložení nástražného výbušného systému v budově soudu v Ostravě-Porubě,“ řekla mluvčí policie. Kriminalisté nyní pátrají po oznamovateli.

Za šíření nepravdivé poplašné zprávy hrozí podle trestního zákoníku šest měsíců až tři roky vězení. Jestliže tak pachatel způsobí „vážnou poruchu v činnosti soudu“, činí trestní sazba rok až pět let vězení.

Mluvčí soudu Lukáš Delong řek, že od pracovníků justiční stráže dostali pouze pokyn co nejrychleji z budovy odejít. „Bylo to po 9:00. Zrovna jsem soudil a v jednací síni bylo i 30 žáků základní školy, kteří přišli na exkurzi,“ řekl Delong. „Všichni jsme museli rychle budovu opustit,“ uzavřel.

zdroj: ČTK
Spustit audio