Policie ocenila zachránce, kteří pomohli policejní hlídce zasažené bleskem

25. srpen 2020 06:10

Policista, který v Beskydech přežil zásah bleskem, se v Ostravě setkal se svými zachránci. Kromě dalšího policisty bojovali o jeho život i svědci, kteří si události všimli. Stalo se to na jednom z horských hřebenů u obce Staré Hamry.

Radim Bílý, jeden ze dvou policistů, kteří hlídkovali v Beskydech na čtyřkolkách, měl štěstí. Po zásahu bleskem se sám probral. „Ten pocit vám neřeknu. Dostal jsem tupou ránu do zátylku a probudil jsem se až na zemi. Necítil jsem nohy, cit se vracel postupně. A jak jsem vstal, hledal jsem kolegu. Viděl jsem ho ležet pod čtyřkolkou, tak jsem ho vytáhl,“ popisuje policista.

Kolega Martin Žebrok nedýchal a nefungoval ani jeden mobilní telefon. Postupně ale pomohli tři lidé v okolí. S přivoláním záchranářů i se samotným oživováním, které bylo nakonec úspěšné.

Čtěte také

Michal Opatřil tam přiběhl se svým známým, když slyšeli velkou ránu. „Čekal jsem, co mě čeká. Ale tím, že mám zdravotnické vzdělání, tak člověk spíš fungoval na bázi toho adrenalinu,“ vzpomíná na osudné okamžiky.

Martin Žebrok, policista speciální pořádkové jednotky, popsal, že jednou z posledních věcí, kterou si pamatuje, je příchod bouřky. „Najednou jsme s kolegou uslyšeli zahřmění, kterému předcházel blesk, ale ten jsme vůbec neviděli – byl někde za kopcem,“ říká policista. Pak se probral až v nemocnici po delší době.

Pořád ještě nepracuje a chodí na lékařská vyšetření. Snaží se to brát s humorem. „Předevčírem jsem byl na vycházce, zastihla nás bouřka. Mohu říct, že žádné následky to nezanechalo, bouřky se nebojím a s rodinou jsme pokračovali do hospůdky na sodovku,“ dodává s úsměvem.

Spolu se všemi, kteří v horách při bouřce pomáhali, dostal z rukou moravskoslezského policejního ředitele zvláštní ocenění.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související