Policie radnici v Rýmařově po výbuchu stále hlídá, budova zůstává zavřená

10. duben 2019

Policie v Rýmařově na Bruntálsku prověřuje jednoho člověka v souvislosti s výbuchem na radnici. Detektivové a pyrotechnici byli na místě celou noc. Exploze budovu mírně poškodila, nikoho ale nezranila.

Starosta města Luděk Šimko (nez.) ráno popsal škody na radnici a potvrdil, že budova zatím zůstane zavřená. „Pyrotechnici udělali svou práci a během ranních hodin odjeli zpět na svá stanoviště. Momentálně na radnici nikdo není. Policie celý objekt hlídá,“ upřesnil starosta před sedmou hodinou ranní.

Radnicí v Rýmařově otřásl výbuch, nikdo nebyl zraněn. Policie má podezřelého

Podle nepotvrzených informací někdo na radnici přinesl výbušné zařízení

Radnicí v Rýmařově na Bruntálsku otřásl v úterý okolo 17:00 výbuch. Příčina exploze zatím není známá. V budově v té době bylo několik lidí, nikdo se ale nezranil. Výbuch poškodil okna a vnitřní vybavení.

Výbuch podle něj zničil na radnici vnitřní vybavení. „Dveře, okna, ale vypadá to, že nic závažnějšího. Je to jen na chodbách. Nevypadá to, že by se v kancelářích stalo něco závažnějšího. Rozsah škod ale zatím ještě nevíme,“ doplnil.

Radnice podle něj zůstane ve středu zavřená. „Záložní plán na fungování radnice zatím nemáme. Dnes bude určitě zavřená. Uvidíme i podle toho, jak nám policie řekne, jak se máme zachovat. Předpokládám, že zítra či v pátek už by mohla radnice dál normálně fungovat. Ale záleží na tom, kdy přijede likvidátor, aby si nafotil škody a my mohli začít s provizorními opravami,“ poznamenal starosta.

Radnicí v Rýmařově otřásla exploze v úterý odpoledne. V budově tou dobou bylo několik lidí, nikdo ale nebyl zraněn.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková uvedla, že za explozí nebyla technická závada. A dodala, že policisté budou ještě ve středu celou věc vyšetřovat. „Policisté v tuto chvíli střeží místo činu a následně budeme pokračovat v ohledání místa a zajišťování stop pro další odborná vyjádření a expertizy. To bude trvat určitě několik hodin,“ sdělila mluvčí.

Policisté také už dříve zadrželi jednoho podezřelého. „Policisté zadrželi osobu, která je v tuto chvíli prověřována v souvislosti s výbuchem, ke kterému došlo v budově radnice v Rýmařově,“ uvedli na Twitteru.

„Prověřujeme její možnou souvislost s explozí a budou konány další procesní úkony," doplnila Jiroušková. Další informace podle ní zatím není možné poskytnout.

Rýmařovský starosta Šimko řekl, že radnici nikdo nevyhrožoval. „Vůbec nevím, o jakého člověka jde. Problémoví lidé jsou nějací pořád, ale že by to byl tak vážné, tak to vůbec o ničem nevím," řekl starosta.

Podobný incident jako v Rýmařově zažili v roce 2005 v Havířově. Krátce po poledni 10. prosince 2005 otřásla budovou radnice exploze, když neznámý člověk na toaletách odboru sociálních věcí zapálil papír a do ohně vložil tlakovou nádobku blíže neurčeného spreje. Nikdo nebyl zraněn a škody byly nepatrné.

autoři: jch , hnn , ako | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio