Policie už má všechny posudky pro neštěstí ve Studénce

31. červenec 2009

V případu vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku by mohla brzy padnout další obvinění. Kriminalisté z vyšetřovatelského týmu Comenius v těchto dnech zkoumají trestní odpovědnost dalších osob. K dispozici už mají všechny znalecké posudky. Upřesnili rovněž výši způsobené škody.

Celé vyšetřování tohoto složitého případu se opírá o sedm znaleckých posudků, které byly vyžádány z různých oborů. Poslední obdrželi minulý týden, a to z oboru bezpečnosti práce. K případu se vyjadřovali také znalci z oboru zdravotnictví, stavebnictví, geodézie a kartografie a z oboru hydraulických a zvedacích zařízení.

"Kriminalisté z vyšetřovacího týmu, kteří se intenzivně zabývají zjištěním příčiny pádu mostní konstrukce do kolejiště vyslechli k dnešnímu dni 180 osob," potvrdila mluvčí policejního týmu Miroslava Michálková Šálková.

Policisté vyčíslili způsobenou škodu na téměř 170 milionů korun. "Nejvíce poškozenou organizací jsou České dráhy. Na poškozeném vlaku vznikla škoda odhadem 120 milionů korun," dodala policejní mluvčí.

Opravovaný silniční most se na železniční trať zřítil loni 8. srpna. Do jeho trosek narazil ve vysoké rychlosti mezinárodní rychlík Comenius. Osm lidí zemřelo, deset osob bylo zraněno těžce. Středně těžká zranění utrpělo na 70 lidí a dalších jedenáct utrpělo zranění lehčího charakteru.

autoři: tif , Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu