Policie v Opavě zrušila provizorní tržiště před tamním městským hřbitovem

30. říjen 2020 07:20

Rušno je teď u hřbitovů a hlavně ve větších městech. A nejde jen o nápor lidí před Dušičkami. Policie se snaží zabránit stánkovému prodeji věnců a dalšího zboží. Argumentuje přitom vládním nařízením, které to v rámci protiepidemických opatření zakazuje. Všechno zboží museli odvézt třeba prodejci v Opavě před tamním Městským hřbitovem.

Městská i státní policie obsadila provizorní tržiště před městským hřbitovem v Opavě. Diskutuje se u každého stánku i tam, kde prodejci nabízejí své zboží třeba jen na trávě.

„Je to nesmysl, máme tady zábor veřejného prostranství. Dělám na tom celý rok. Pěstuju, šišky sbírám, za chvojí jsem dala deset tisíc. Kam to mám dát?“ ptá se jedna z prodejkyň.

„Když jsou otevřené obchodní domy a tady jsme na čerstvém vzduchu, prostě mi to hlava nebere,“ dodává další z prodejců.

Do debaty se zapojovali i někteří zákazníci. Jak mnozí potvrdili, je teď těžké sehnat věnec nebo svíčky. „Kde to mají lidé nakoupit? Byl jsem v zahradnictví, tam nemají nic. Na Dušičky by něco mělo být k dostání,“ říká postarší pán.

Nakonec se policejní hlídky se všemi domluvily a prodejci postupně prostranství před hřbitovem opustili. Své zboží naložili a odvezli pryč. Městská policie v Opavě potvrdila, že se bude k hřbitovu opakovaně vracet.

autor: Martin Knitl
Spustit audio