Policisté kvůli srážce vlaků u Perninku zadrželi strojvedoucího. Provoz na trati je obnovený

8. červenec 2020 10:30

Provoz na železniční trati u obce Pernink na Karlovarsku je po včerejší tragické nehodě obnovený. Vlaky tam začaly jezdit před pátou hodinou ráno. Policie a Drážní inspekce pokračují ve vyšetřování.

Policie spolu s Drážní inspekcí vyšetřuje příčiny srážky dvou osobních vlaků, která se stala 7. července odpoledne u Perninku na Karlovarsku. Při nehodě zemřeli dva lidé a dalších 24 lidí utrpělo zranění. Podle mluvčího záchranářů Radka Hese je 9 lidí zraněno těžce nebo středně těžce a 15 osob skončilo s lehčím zraněním. Jednou z obětí byl německý občan.

Podle generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery se vlaky srazily v součtu ve zhruba stokilometrové rychlosti zhruba kilometr od nádraží v nepřístupném hornatém terénu. Obě kabiny srážka zničila.

Čtěte také

Vyšetřovatelé podle Kučery vyslechli nahrávky komunikace mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem. Ze záznamů komunikace vyplývá, že jeden ze strojvůdců nepočkal ve stanici Pernink, což měl. „Z nich opravdu vyplynulo, že vlak jedoucí směrem na Karlovy Vary měl ve stanici Pernink čekat na protijedoucí osobní vlak. To se nestalo,“ uvedl Kučera.

Vyšetřování bude zřejmě trvat několik měsíců

Zjištění, proč vlak nečekal, bude podstatné kvůli tomu, aby Drážní inspekce mohla zjistit příčinu nehody a navrhnout bezpečnostní opatření, která by podobným událostem mohla zabránit. I když je z prvních poznatků zřejmé, že hlavní příčinou tragické nehody byla lidská chyba, vyšetřování příčin nehody bude zřejmě trvat několik měsíců.

Policisté zadrželi jednoho ze strojvůdců. Podle krajské policejní mluvčí Zuzany Týřové policie pokračuje ve vyšetřování nehody pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. „Jeden člověk zůstává dál zadržený. Budou se provádět další výslechy a zjišťování. Spolupracujeme i s Drážní inspekcí,“ řekla Týřová.

Předběžnou škodu Drážní inspekce vyčíslila na 20 milionů korun. 

autoři: Kryštof Šimek , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související