Policisté mají problémy s usvědčením drogových dealerů

26. duben 2002
Pod kůži

My teď nahlédneme do ostravského podsvětí a také do zákulisí odhalování trestné činnosti spojené s drogami. Policie stále častěji používá odposlechy telefonátů. Pachatelé však o této taktice vědí, a proto v rozhovorech málokdy hovoří o drogách přímo. Oslovují se přezdívkami a drogy označují hantýrkou. U soudu se pak hájí tím, že s drogami nemají nic společného a že si povídali třeba o kazetách nebo o zlatě.

Ilustrujícím příkladem je proces se třináctičlennou skupinou obchodníků s heroinem, který probíhá u Krajského soudu v Ostravě. Hlavním důkazem obžaloby jsou odposlechy, ve kterých však obžalovaní o heroinu nikdy nehovořili.

Autor 1: Advokát Stoklasa však připouští, že policisté mají jen velmi omezené ostatní možnosti, jak tyto pachatele monitorovat.

Petr Stoklasa, advokát: Co se týče páchání trestné činnosti, tak ti pachatelé jsou daleko více vybaveni určitou technikou počínaje auty a konče těmi mobily. Telefonní karty můžete střídat, což třeba svého času, to znám osobně, u policie nebylo možné. Ta policie nebyla ani oprávněna zavolat na mobil, protože to stálo hodně peněz. Já se v podstatě ani nedivím, že se snaží různými jinými prostředky tu trestnou činnost potencionálně rozkrýt.

Autor 2: Kromě odposlechu je dalším důkazem obžaloby ve zmiňovaném procesu i výpověď lékaře Aleše Velkoborského. Ten byl sám na heroinu závislý a policii potvrdil, že od jednoho z obžalovaných drogu kupoval. Celkem mu zaplatil jeden milion korun.

Autor 1: Otázkou je, zda se tento svědek do soudní síně vůbec dostaví. Okresní lékařská komora v Karviné, která mu chtěla odejmout licenci, se s ním vůbec nedokázala zkontaktovat.

Ivo Němeček, předseda Okresní lékařské komory v Karviné: My jsme rok a něco a okresní úřad rovněž, snažili ho kontaktovat a nepodařilo se nám to. Měl v Havířově i místo bydliště i tu ordinaci, ale on se v minulém roce údajně odstěhoval z toho Havířova a měl pobývat, a teď se různila ta místa, například Třeboň, nějaké další lázeňské město, Poděbrady.

Autor 2: Nikdo nepochybuje o tom, že trestnou činnost, spojenou s drogami, je nutné stále důrazněji odhalovat. Problém je však to, jaký způsobem. V současnosti se totiž ukazuje, že pouze odposlechy telefonátů pravděpodobně u větších procesů u soudu neobstojí a že policisté budou muset svou tzv. operativní činnost rozhodně rozšířit. Policisté, kteří se drogovou politikou zabývají, shodně říkají, že bez odposlechů se to prostě dělat nedá. Problém je však v tom, že pachatelé o této činnosti vědí a dobře si dávají pozor na to, co do telefonu říkají.

Petr Stoklasa, advokát: Je tam snaha v podstatě do toho telefonu nikdy nic neříct. Ty obsahy těch telefonních záznamů jsou pod různými hesly, různými přezdívkami se ti lidé nazývají a titulují a tak dále.

Autor 1: Typickým případem, kdy hlavním důkazem obžaloby jsou odposlechy telefonátů, je proces s třináctičlennou skupinou obchodníků s heroinem a pervitinem, který řeší Krajský soud v Ostravě. Obžalovaní v telefonátech nikdy slovo heroin nepoužili. Říkali mu například šrot, míchačka, kazety a podobně.

Autor 2: To jim zřejmě dodalo odvahu i při výpovědích. Jeden z nich například uvedl - pokud jsem někdy něco vařil, tak to byl oběd. Další na dotaz soudkyně, jak vysvětlí SMS zprávu "Mám deset, potřebuji třicet, do neděle daleko. Dík Láďa.", řekl, že kamarád měl 10 Kč a chtěl půjčit 30 Kč.

Autor 1: Navzájem se obžalovaní oslovovali přezdívkami. Hlavní boss skupiny Jugoslávec Najim Kolčaku měl přezdívku Hlavatý. Další z vůdčích typů Vladimír Černý z Frýdku-Místku si nechal říkat Syčák, někteří z nich jsou obžalovaní i ze zločinného spolčení. Jak uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová, hrozí jim až desetileté vězení.

Daniela Srbová, státní zástupkyně: Ono to spočívá v podstatě v tom, že se jedná o organizovanou činnost, že jeden zajistil přísun těchto látek odněkud a ostatní to potom pomohli naporcovat a sehnali další, kteří to roznesli dál ke konzumentům. Čili šlo o organizovanou skupinu.

Autor 2: Organizované skupiny a obchodování s drogami dokazují především zmiňované odposlechy, kde však nikdy slovo heroin nepadlo. Ostravský advokát Petr Stoklasa potvrzuje, že mnozí lidé, kteří čelí obžalobě za trestnou činnost spojenou s drogami jsou si vědomi problematické hodnoty těchto důkazů.

Petr Stoklasa, advokát: Ti, kteří jsou prezentováni jako účastníci na těch telefonních záznamech, tak se zčásti prezentují i v tom smyslu, že to nejsou oni. Pak se dělají, jako to bylo v jiném případě, různé znalecké posudky na hlas. Pak se samozřejmě ti lidé hájí tím, že z toho kontextu jsou tam vytrženy některé rozhovory a kdyby tam zůstaly ty další rozhovory, tak by vysvětlily, o čem ten rozhovor byl. A v podstatě vysvětlí, že ten rozhovor se netýká té trestné činnosti jako takové.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: ada , mta , tif
Spustit audio

Více z pořadu