Policisté na Novojičínsku rozdali od začátku roku téměř 500 pokut řidičům kamionů

31. leden 2019 12:33

Po silnici napříč Novojičínskem dál jezdí kamiony, i když tam nesmí. Kvůli stavbě dálnice uzavřela policie pro těžká auta úsek mezi Novým Jičínem a Příborem. Objížďka stavby nového mostu je tam hodně strmá a pár kamionů už na sněhu uvízlo. Teď policistům došla trpělivost a na silnici vyrazili v posíleném počtu.

„Na třech stanovištích je rozmístěno 10 policistů. Jen třeba za poslední dva týdny tu bylo řešeno 322 přestupků,“ říká u bývalé benzinky nad Novým Jičínem vedoucí moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Jeho podřízení tady neustále zastavují další a další kamiony. V odstavném pruhu je jich tady průběžně tři až pět. „Do zákazu mne zavedla GPS a přehlédl jsem váhové omezení. Dostal jsem dva tisíce pokuty,“ říká jeden z řidičů.

Za půlhodinu, co tady natáčíme, je dobrá polovina šoférů ze zahraničí. Třeba italský řidič zaplatil i se svým kolegou se stejným kamionem každý 100 eur. Oba míří do Polska. Správně ale měli jet po objížďce.

Velká část řidičů kamionů jsou cizinci

Vedoucí dopravních policistů Jiří Zlý odmítá časté odkazy řidičů na navigaci nebo špatné značení. „Je rozmístěno na všech komunikacích, které směřují do toho úseku. A když to vezmu od Olomouce, tak začíná už na dálnici D1. Řidič je povinen se plně věnovat řízení a veškerému dopravnímu značení, tudíž v žádném případě výmluva na navigaci nepřichází v úvahu,“ říká policista.

Zákaz jízdy kamionů platí do konce března. Policisté slibují, že do té doby vydrží na úseku hlídkovat každý den.

Místo kontroly leží za značkami zákazu vjezdu pro vozidla nad 12 tun
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související