Politické harašení

25. září 2010

Sexuální harašení u nás dorazilo do nejvyšších politických sfér. Terčem neomalených komentářů několika členů Poslanecké sněmovny se stalo operativně zmenšené poprsí ministryně školství Petry Buzkové. Následující poznámka je mimo jiné i o tom, že není harašení jako harašení:

"Změna je to razantní, ale vzhledem k tomu, že mám velké ruce, tak bych preferoval větší rozměry", pravil sociálně-demokratický poslanec Michal Kraus. "Ať je to změna jakákoliv, ji už nic nevylepší", zabodoval pro změnu Tomáš Teplík z ODS. Podobně netaktní sexistické výroky pronesli ještě další čtyři pánové poslanci. O čem to svědčí? V první řadě je třeba sebekriticky upozornit na to, že poslanci jsou věrným odrazem úrovně společnosti. Vzešli z našich řad. Rozdíl je jen v tom, že je na ně trochu víc vidět. Takže jestliže jsou mezi nimi muži, kteří mají nevhodné sexuálně harašící poznámky, pak je víc než jisté, že i v řadách obyčejných chlapů se to podobnými peprnými poznámkami jenom hemží. Pánové, přece si nebudeme nic nalhávat. I my se čas od času rádi vyjádříme k tělesným partiím žen, které nás obklopují. My k tomu ale nepotřebujeme přítomnost mikrofonů a kamer. A právě tady je slabina poslaneckých výlevů. Copak si to nemohli říct jen tak mezi sebou? Opravdu se potřebovali takto zviditelnit před celým národem? Jedno vysvětlení se nabízí. Pánové poslanci možná chtěli svým voličům ukázat vřelou lidskou tvář. Ale vloudila se chybička. Bodré chlapské slovo skončilo pěkným průšvihem. Marná sláva, co by nám obyčejným smrtelníkům prošlo bez větších problémů, to se našim parlamentářům jen tak netoleruje. A je to dobře. Volení zástupci lidu by lidu měli jít příkladem. Jinak by hrozilo, že čeští muži by své netaktní harašivé poznámky začali alibisticky vysvětlovat tak, že když se jich mohou dopouštět vrcholní političtí představitelé, tak je přece můžou páchat i oni. Škodlivý je však každý extrém, i ten opačný. Svět by byl hodně nudný, kdybychom nemohli nahlas komentovat přednosti i nedostatky cizích lidských těl. Je to přece tak zábavné! Jistá míra vkusu by však neškodila. O úctě k tělesné jedinečnosti každého z nás ani nemluvě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.