Polský dům. Kdysi oblíbené kulturní centrum už deset let mlčí

15. listopad 2016

Taky patříte k těm, kteří obdivují krásné stavby s historií a je vám líto, když chátrají? Podobný osud stihl i Polský dům v centru Ostravy. K němu jsme se vydali s výtvarnicí, kronikářkou a ostravskou patriotkou Lenkou Kocierzovou.

Jen kousíček od křižovatky Českobratrské a Poděbradovy ulice se nachází přepěkná stavba, která je ale v poněkud žalostném stavu. A na tuto stavbu ve svých Vycházkách pod kloboukem upozorňuje Lenka Kocierzová.

Brouk a Babka, Nesselroth, Bachner... Po stopách starých obchodních domů

Bachner, Prior...

Centrum Ostravy je dodnes plné starých obchodních domů. Mnohé z nich připomínají dávné časy, kdy si při nákupech někteří lidé připadali podobně jako v divadle. Dnes si architektury památných budov všímají hlavně nadšenci a historii znají jen ti nejzasvěcenější.

„Bydlím nedaleko, takže se velmi detailně snažím poznávat i své okolí. Polský dům je zavřený téměř deset let. My, co pamatujeme ty krásné plesy, víme, že tam bylo nádherné divadelní pódium, krásná restaurace. Samozřejmě je tady přistavěn hotel, ale bylo to středisko kulturního života,“ říká výtvarnice.

Polský dům byl naplánován v roce 1899 a otevřen v roce 1900. „V té době bylo takové zvláštní národnostní sepětí všech menšin, které tady byly. Víme, že Ostrava je zajímavá právě tímto soužitím lidí, kteří se sem přistěhovávali v době průmyslového rozmachu,“ připomíná Kocierzová.

Přicházeli tady také lidé z polské Haliče, kteří se samozřejmě chtěli někde scházet. Češi se scházeli v Národním domě, Němci si postavili Německý dům, tak si Poláci postavili Polský dům.

Polský dům stojí u křižovatky ulic Českobratrská a Poděbradova poblíž centra města

„Ve své době tady stály dvě krásné budovy architekta Stanislava Bandrowského. Jedna z nich, Žofiiny lázně, bohužel byla zbořena. Budovy byly ve stejném stylu,“ dodává ostravská patriotka.

Polský dům v minulosti navštívila řada osobností. V roce 1995 tady dokonce obědval tehdejší polský prezident Lech Wałęsa.

„Doufejme, že tato nádherná budova, v jejímž zdivu jsou kameny z krakovských hradeb, na jehož kupoli se nachází orlice – a je krásná tepaná kovová, doufám, že ta krása jednou opět zaskví v plné síle a že se dočkáme koncertů i v tomto domě,“ uzavírá Lenka Kocierzová.

Polský dům architekta Stanislava Bandrowského byl otevřen v roce 1900
autor: dam
Spustit audio