Polští a čeští cyklisté v pohraničí narážejí na odlišnosti v pravidlech silničního provozu

29. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Strážníci v polském i Českém Těšíně poslední dobou narážejí na potíže s odlišnou legislativou na obou stranách hranic. Se začátkem cyklistické sezony musejí lidem připomínat různá pravidla, která platí na obou stranách hranic. Například čeští cyklisté, tak při cestě do Polska zapomínají na instalaci zvonku.

„Zvonek mám, svítím světlem, doklady i peníze mám, platební karty taky, takže žádný problém v cestě na polskou stranu. Teď je to úžasné,“ říká paní Alžběta z Českého Těšína, která na polskou stranu míří za nákupy.

Ne všichni cyklisté ale potřebné vybavení pro cestu na polskou stranu mají. Například pan Roman si poradí vždycky po svém. „Člověk má pusu, podle mne by nemusel být zvonek,“ míní.

Jestliže cyklisté z české strany na svém kole často nemají zvonek, pak ti z polské naopak nedodržují pravidla, která se týkají přileb. Strážníci na obou stranách hranic by za podobné nedostatky mohli udělovat pokuty, zatím ale vše řeší domluvou.

„Pokud narazíme na cyklisty z Polska, snažíme se zatím na ty rozdíly upozorňovat. Aby nezapomínali na ty helmy hlavně pro děti. Práce zatím v tomto směru moc nebylo, protože počasí dosud cyklistice příliš nepřálo. Ale kontroly provádíme pravidelně,“ potvrzuje zástupce velitele českotěšínských strážníků Michal Wawrzyk.

Rozdíly jsou i v pohybu na komunikacích. „V Polsku může dospělá osoba s dítětem do deseti let jet po chodníku, což je u nás zakázáno,“ dodává Wawrzyk.

Právě podobné rozdíly teď na Těšínsku řeší speciální komise, ve které jsou zástupci české i polské strany.

autor: stj
Spustit audio