Popeláře zatěžuje nadměrné množství papírového odpadu ze zboží koupeného přes internet

8. únor 2021 14:49

Černé skládky u popelnic v současnosti trápí většinu měst v Česku. Lidé kvůli koronaviru totiž častěji zůstávají doma, nakupují přes internet a produkují více odpadu.

Problémem jsou hlavně papírové krabice z internetového zboží, na které kapacity kontejnerů nestačí. Řada lidí je tak vyhazuje vedle nich. Třeba v Ostravě popeláři za poslední dobu sváží až o čtvrtinu odpadu více než v mimocovidových letech.

Čtěte také

„Vysypou to vedle popelnic a nechají to tam. Ten nepořádek je hrozný,“ říká rozhořčeně paní Marta, která kolem přeplněných kontejnerů pravidelně chodí. „Je to hnusné. A hrozné se na to pak dívat,“ dodává důchodkyně.

Na jednom ze sídlišť centrálního ostravského obvodu jsou u popelnic vyhozeny velké papírové krabice, obaly od pizzy... Celé to tvoří jednu černou skládku.

„Dříve ten odpad býval něco z domova, když třeba lidé dělali doma nějaké opravy. Dnes, protože jsou zavřené všechny obchody a nakupuje se přes internet, jedná se hodně o krabice, kartón, potravinové obaly,“ všímá si Petr Smoleň, ředitel Technických služeb centrálního obvodu.

Větší množství odpadu, a to hlavně vyhozeného papíru, potvrzuje také ostravská odpadová společnost OZO. „Pro srovnání – od ledna do listopadu loňského roku v modrých kontejnerech skončilo zhruba o 22 procent víc papíru než v tom roce předchozím,“ popisuje mluvčí Vladimíra Karasová.

Podle ní na to společnost musela zareagovat častějšími svozy odpadu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související