Poplatky v Bohumíně nebude možné hradit složenkou

5. červenec 2022 15:29

Obyvatelé Bohumína už nemohou poplatky za svoz komunálního odpadu nebo za psa platit prostřednictvím zaslané složenky. Město od tohoto způsobu platby ustoupilo kvůli vysokým nákladům, řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Obyvatelé dostali poštovní poukázky do svých schránek naposledy na začátku letošního dubna kvůli první kvartální platbě za odpad. Papírovou formu ale nyní vystřídala elektronická a připomínku platby lidé obdrželi prostřednictvím SMS zprávy nebo e-mailem.

„Těm, kteří nevyužívají moderní formy komunikace, posílá město písemné upozornění. Lidé mohou svoz odpadu zaplatit elektronicky, případně využít pokladny v budově úřadu. Radnice díky zrušení tisku a distribuce poštovních poukázek ušetří desetitisíce korun ročně,“ uvedla mluvčí.

Pro podobné opatření už se v minulých letech rozhodla řada měst, například Frýdek-Místek, Opava či Ostrava, kde složenky zrušili už před osmi lety.

„Už loni jsme při zavádění Portálu občana avizovali, že postupná elektronizace služeb k rušení složenek bezpochyby směřuje. Na druhou stranu chápeme, že stále existuje skupina zejména starších lidí, kteří nejsou technicky zdatní. Nemohou být vrženi napospas úsporám města. Těmto lidem zašleme do schránky písemné podklady k platbě se všemi údaji jako na složence. Poplatek mohou uhradit bez dalších nákladů u nás na pokladně nebo převodem ze svého účtu,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Radnice ušetří desítky tisíc ročně

Město rozesílání poštovních poukázek stálo ročně desetitisíce korun, podle evidence ale přitom složenky na poště hradilo méně než deset procent lidí.

„Letos se u nás ve městě nově hradí místní poplatek za odpad čtvrtletně. Pokud bychom měli čtyřikrát do roka rozesílat složenky, poměr nákladů a efektivity by byl zcela neúměrný. Jedna SMS zpráva oproti tomu představuje haléřové položky, e-maily v podstatě nulové náklady,“ uvedla vedoucí organizačního odboru Mirka Šmídová.

Termíny splatnosti místního poplatku za komunální odpad jsou letos ještě 15. července a 15. října, v příštím roce pak 15. ledna. Zhruba čtrnáct dnů před každým z těchto termínů lidé dostanou na mobil a do e-mailové schránky upomínky.

„Pokud nám některý z občanů telefonní číslo či elektronickou adresu při přihlášení k místnímu poplatku neuvedl, najde písemné avízo platby se všemi údaji ve své poštovní schránce,“ řekla Šmídová.

Připomněla, že lidé žijící v bytech platí za odpady prostřednictvím SIPO, a změna se jich tak netýká.

zdroj: ČTK
Spustit audio