Poptávka po garážích stoupá, volných prostor je ale málo

5. prosinec 2022 07:50

Zájemci o garáže musí být trpěliví. Poptávka totiž v poslední době výrazně převyšuje nabídku. Lidé je shání na koupi i na pronájem, řada z nich má ale smůlu. Volné garážové prostory chybí třeba i ve městech Moravskoslezského kraje.

„V zimě musím dlouho odklízet auto, škrábat ho. A ještě navíc mám malého syna, kterého vozím do školky, a každé ráno si sedá do studeného auta,“ říká paní Jana z Opavy, které garáž chybí. Dlouhodobě ji shání, ale nabídka moc velká není. „Sehnat garáž v místě bydliště je složité. Teď jsem se dívala na nabídky a našla tři, v jiných lokalitách města,“ dodává.

Lidé mají zájem nejen o koupi ale i o pronájem. Třeba radnice Ostravy-Vítkovic nedávno opravila více než dvacítku starých garáží. Téměř všechny teď už mají své nájemce. „V podstatě dvacet garáží bylo během chvilky pryč a na další jsou podané žádosti. Zájem o garáže je nejen kvůli parkovacím místům, lidé si taky někam potřebují schovat třeba pneumatiky, kolo, cokoliv,“ vysvětluje starosta Richard Čermák (Ostravak).

Dobrá investice

Podobné jsou zkušenosti i realitních kanceláří. Garáží v nabídce mnoho není, a když jsou, rychle zmizí. Lidé je totiž vnímají i jako výbornou investici. „I u garáží je nárůst cen. Velkou výhodou u těch garáží je, že si tu cenu budou držet, protože je to dlouhodobě nedostatkové zboží,“ dodává jednatel jedné ostravské realitky Kamil Kus. Cena garáží na prodej se teď podle něho v průměru pohybuje okolo čtvrt milionu korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související