Poradna Apetýtu: Jaké osivo, taková sklizeň. Špatný první krok ani tou nejlepší péčí nezachráníte

17. únor 2020

Jaké osivo, taková sklizeň. To je základní pravidlo, kterého by si měli být vědomí všichni pěstitelé. Pravdivost této poučky si každý zahrádkář mnohokrát ověřil.

Kypřil, hnojil, zaléval, ale úroda nikde. Abychom se vyhnuli dalšímu zklamání, připomněla v poradně Apetýtu Blanka Kocourková z Mendelovy univerzity v Brně pravidla skladování semen i způsob, jak si ověřit jejich klíčivost. Řeč sice byla hlavně o pěstování léčivých rostlin, mnohé ale platí obecně.

Jak zjistíme klíčivost semen?

Každé osivo, které uvádí na trh semenářské firmy, musí mít především vysokou klíčivost a čistotu, což stanovuje vyhláška Ministerstva zemědělství České republiky. A co to prakticky znamená? Klíčivost je schopnost semen za určitých podmínek vytvořit normální zdravé rostliny a zpravidla se uvádí v procentech. Vyzkoušet ji můžeme tak, že na misku s rovným dnem vložíme savý papír, který navlhčíme. Na něj rozložíme 25 semen, přikryjeme potravinářskou fólií a udržujeme vlhkost. Za deset dní spočítáme, kolik semen vyklíčilo. Když tento počet vynásobíme čtyřmi, vyjde nám klíčivost v procentech.

Osivo (ilustrační foto)

Čistota osiva zase udává množství příměsí v osivu, ať už jsou to zbytky matečné rostliny, minerální nečistoty, případně semena jiných druhů. Čistota by měla dosahovat u osiva minimálně 95 %. A co se děje s balíčky semen, které firma neprodala před uplynutím data spotřeby? Znovu se přečistí, přezkouší klíčivost a dokonce se provádí ošetření, aby se klíčivost znovu aktivovala. Pak mohou zamířit opět do prodeje.

Semínka z dovolené

Ne všechna semena ale kupujeme od renomovaných producentů. Často si je nabíráme sami. Pokud ovšem chceme takto pěstovat byliny k léčení, musíme je umět dokonale poznávat. Také musíme počítat s tím, že když si třeba dovezeme z dovolené semena něčeho, co nám například ve Středomoří vonělo nebo chutnalo, doma můžeme být zklamaní. Rostliny totiž reagují na prostředí, tedy na světlo, vlhkost, teplotu a podobně, a jeho vlivem mění vlastnosti. To znamená, že pěstování ověřených semen a sadby je vždy bezpečnější.

Chcete vědět víc? Poslechněte si apetýtovou poradnu, jejímž hostem byla Blanka Kocourková z Mendelovy univerzity v Brně.

Spustit audio

Související