Porodnice ve Frýdku-Místku je po opravě, maminky tam teď mají větší komfort

22. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Provizorní podmínky v porodnici ve Frýdku-Místku skončily. Oddělení má za sebou několikaměsíční rekonstrukci za více než 10 milionů korun. A první maminky už si užívají lepšího komfortu. Mimo jiné jim odpadlo přepravování mezi pokoji a porodními sály, které byly v jiných patrech budovy. Počet porodů ve frýdeckomístecké nemocnici roste, loni tam přišlo na svět více než tisíc miminek.

Veronika Pašková drží v rukou prvorozenou dcerku Dianu. Mladá maminka už má sbaleno, čtvrtý den po porodu jde domů. Strávila je v nově opraveném prostředí porodnice.

„Spokojená jsem byla jak se zařízením, s pomáháním, se sestřičkami, se vším. Hezky tady je, čisto je pořád,“ usmívá se spokojeně maminka.

S vrchní sestrou teď nahlížíme do jednoho z pokojů. „Tento pokoj je nadstandardní, samozřejmě je také nově zrekonstruovaný, s krásnou novou koupelnou. Dělalo se to za provozu, v podstatě jsme byli přestěhováni do náhradních prostor,“ říká vrchní sestra oddělení Eva Šprlová.

Při rekonstrukci se navíc oddělení v budově promíchala tak, aby na sebe lépe navazovala. „Hlavní výhodu přestěhování vidíme v tom, že se porodní oddělení přestěhovalo ze čtvrtého patra do třetího a navazuje tak na porodní sál. A velká výhoda je také v tom, že součástí porodního oddělení je oddělení novorozenecké. Maminky už nemusí chodit po schodišti či jezdit výtahem,“ dodává vrchní sestra.

Novinkou ve zdejší porodnici je i laktační poradkyně. Maminkám sice radí a věnují se všechny sestry, tato má ale na starosti speciálně kojení.

Společenská místnost
autor: iha
Spustit audio