Porodníci v ostravské nemocnici nabízí okamžitý kontakt s dítětem i při císařském řezu

21. září 2022 07:50

O okamžitý kontakt s čerstvě narozeným dítětem rodičky nepřijdou ani při císařském řezu. Žena si ho totiž může za pomocí zdravotníků vytáhnout z břicha a přiložit na tělo. Novinku zavedli v ostravské městské nemocnici v květnu a od té doby už takto zakončily svůj porod desítky maminek.

„Je to hodně divný pocit, ale stojí to za to,“ vzpomíná na nedávný silný zážitek Alena Ježko. Při vyprávění má v očích slzy. Miminko bylo otočeno koncem pánevním a tak musel přijít na řadu císařský řez. Lékaři v ostravské městské nemocnici jí navrhli, že si dítě může s jejich pomocí vyjmout z otevřeného břicha.

„Říkala jsem jim už dopředu, hlavně ať ho drží oni, ať ho nepustím. A oni vám prostě dají ty ruce na něho a vy si ho pak vezmete k sobě. Úplně původně jsem měla i strach, že uvidím spoustu krve nebo něco takového. Toho se maminky rozhodně bát nemusí. Uvidí akorát svoje oranžové břicho a to je všechno. Pak už uvidí miminko jako při klasickém porodu,“ popisuje paní Alena.

V ostravské městské nemocnici mohou ženy takto svůj porod ženy prožít už několik měsíců. Tamní lékařka Iva Staňová se inspirovala v zahraničí. „První přitulení, první objetí, první pohled z očí do očí by měl přináležet mamince. Ty maminky jsou zaplavené emocemi a i potom si to velmi chválí, rozkojí se rychleji,“ popisuje lékařka s tím, že maminka dostane sterilní plášť i rukavice, aby si pro miminko mohla sáhnout.

Lékařka Iva Staňová o této metodě mluví jako o císařském řezu s přitulením. Ne všechny maminky o tuto možnost mají zájem, ale pokud chtějí, ve zdejší porodnici ji praktikují i ostatní lékaři.

Spustit audio

Související