Poslední dny Grandhotelu Budapešť. Retrokulisy hotelu Gellért podlehnou rekonstrukci, interiér zůstane jen ve filmu Wese Andersona

Už 103 let stojí Hotel Gellért údajně na jednom z nejkrásnějších míst v Budapešti. Na pravém břehu Dunaje, na úpatí Gellértovy hory. I když jste v maďarské metropoli nebyli, je možné, že už jste tuhle budovu viděli. Natáčel se tam například snímek Akumulátor 1 Jana Svěráka i oscarový film Grand Hotel Budapešť. V listopadu se brány hotelu zavřely. Má nového majitele a historickou budovu čeká velká rekonstrukce.

Série akcí Gellért Grand Finale uzavírá dlouhou historii Hotelu Gellért, do něhož se uložilo tolik patiny, že už ji ani neunese.

Lesk a krása zašlé slávy

Impozantní budova stále okouzlí každého, kdo přijíždí z pešťské strany Dunaje. Jakmile do něj ale člověk vstoupí, nemůže nepostřehnout vliv zubu času. Dnes už je skutečně spíš vynikající kulisou na procházku po zašlé slávě...

Loučit se s hotelem Gellért je smutné – říká ředitel Balázs Bánhegyi, který řídí tuto rozlučku. Vzápětí se širokým úsměvem dodává, že hotel je v posledních týdnech téměř plný a skupiny domácích se v rámci placené túry motají po celém hotelu.

Spjatý se sladkými vzpomínkami

Mluvčí hotelové skupiny Danubius, do které po desetiletí patřil i Gellért, Judit Gálová vysvětluje, že mnozí se cítí s hotelem spjatí. Měli tu první rande, svatbu, stužkovací ples nebo se zúčastnili pravidelných gellértovských bálů.

Čtěte také

Legendární byly i silvestrovsko-novoroční zábavy nebo gastronomické výlety. Mnozí sem chodili, a kdo ne, ten sem toužil přijít. Spousta z nich teď využívá několik posledních dní na to, aby pocítili tento „feeling“ a aby osobně získali nějaký gellértovský zážitek.

Šmrnc už od roku 1911

Všestranný průvodce Tamás Kovács za poslední týdny provedl tisíce zájemců po skupinkách křížem-krážem budovou, ale hlavně po historii hotelu Gellért.

Ta začala na místě Blatných lázní na konci předminulého století. Samotná výstavba se rozběhla v roce 1911 a skončila až za sedm let. Mezitím se městem a světem prohnala první světová vojna.

A potom? Konec války a tisícileté uherské říše, nástup komunistické Republiky rad a brzy také Horthyovského režimu. Za pár let ale i tady začala klasická dráha hotelů: Gellért přijímal prominentní domácí i zahraniční hosty. Od první chvíle byla základním konceptem myšlenka, aby se sem lidé nejezdili jen vykoupat v léčivé vodě, ale aby tu vyrostl moderní luxusní hotel a léčebné středisko.

Světoznámí hosté i oscarový film

Řada světoznámých hostů Gellértu je nekonečná. V jeho kulisách natáčeli i oscarový film Grandhotel Budapešť.

A abych nezapomněl: přenocoval tu i Nikita Sergejevič Chruščov. Zmiňuji ho proto, že po nástupu kruté totality bylo v zájmu Kádárovského režimu ukázat se světu v lepším světle, a tak Zápaďáky lákali předně právě do Gellértu. Byla to výkladní skříň socializmu...

V nových časech zase připomínal staré: retro se dnes rovná nostalgii, jejíž zvláštní, dojemná, melancholická verze zachvátí člověka těsně před tímto velkým – jak Maďaři říkají – „finálé“.

autoři: Gregor Martin Papucsek , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související