Poslední dva pacienti po tragickém požáru v Bohumíně se postupně uzdravují

18. srpen 2020 07:50

Zdravotní stav posledních dvou pacientů po žhářském útoku v Bohumíně se zlepšuje. Potvrdili to lékaři popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Na konci minulého týdne byl v nemocnici ještě jeden člověk. Jeho stav se ale natolik zlepšil, že o víkendu mohl jít domů. Aktuálně jsou tak hospitalizovaní už jen dva lidé.

„Ten, který je na standardním oddělení, už je před dohojením. Ten na JIP už je taky při vědomí, sám dýchá – v sobotu byl odpojen od dýchacího přístroje. Takže je to všechno na dobré cestě,“ popisuje přednostka popáleninového centra Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Podle ní vážné trvalé následky pacienti mít nebudou. Zůstanou jim hlavně jizvy po popáleninách. A to například v obličeji. „Naštěstí nikdo z nich neutrpěl tak velké nebo tak rozsáhlé popáleniny, že by třeba přišel o část těla, jizvy tam ale budou,“ dodává.

Čtěte také

Oběma lidem musí pomáhat psychologové, protože nejsou v dobrém psychickém stavu.

Péče o lidi, kteří přežili tragický požár, byla náročná i pro samotné lékaře. „Všichni pacienti byli v tu chvíli při vědomí. Ten nejvíce postižený vyžadoval okamžité uspání a umělou plicní ventilaci. Ostatní potřebovali samozřejmě léky na bolest a ošetření popálených ploch,“ potvrzuje Iva Zámečníková, která měla službu a pacienty přijímala.

Podle ní se při ošetřování lidí se muselo postupovat velmi rychle. „Nikdo neměl čas nad něčím příliš dlouho přemýšlet. Okamžitě jsme svolávali příslužbu a ty, kteří se měli možnost dostavit, i když neměli pohotovost,“ doplňuje Zámečníková.

Oba poslední pacienti by mohli být propuštěni domů během dvou nebo tří týdnů. Lékaři zvažují, jestli budou muset na operaci.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související