Povodí Odry letos utratí za opravu přehrady a další stavby 900 miliónů korun

2. únor 2023 16:21

Státní podnik Povodí Odry v tomto roce utratí zhruba 900 miliónů korun. Dokončí už zahájené stavby, ale na mnoha místech Moravskoslezského kraje zahájí nové investice.

Peníze, které vodohospodáři letos utratí, jsou ze státních zdrojů, v součtu zmiňovaných 900 milionů. „Z toho 318 milionů bude hrazeno z vlastních zdrojů Povodí Odry a přibližně 556 milionů z dotačních prostředků ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Na odstraňování důlních škod přispěje firma OKD kolem 24 milionů korun,“ potvrdila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Ochrana před záplavami

Na ochranu před záplavami je vyčleněn dost velký balík investic. Například pokračuje stavba sledovaných hrází v Bohumíně podél řeky Odry, v Pudlově. Tam velká voda už napáchala hodně škody. Tyto hráze budou hotové za dva roky. V Českém Těšíně je to například oblast Kamenec. Začne v tomto roce modernizace nádrže Baška, aby převedla tisíciletou vodu. Tam se bude pracovat do roku 2025.

Hráz vodní nádrže Morávka na Frýdecko-Místecku

„Nejvýznamnějšími stavbami, které byly zahájeny v minulém období a budou dokončeny v tomto roce, jsou rekonstrukce vodního díla Morávka, žermanický přivaděč – druhá etapa a hráze v ústí Ropičanky a Sadového potoka v Českém Těšíně,“ dodala Vlčková.

Rušení splavů

Vodohospodáři ale upravují i splavy, některé dokonce ruší. Vodohospodáři to dělají dlouhodobě a souvisí to i s tím, aby zmizelo co nejvíce zbytečných překážek pro vodní živočichy. Ale splavy jsou i celkově ve špatném stavu a už nefungují tak, jak by měly.

Na rekonstrukci tak například čeká jez Ráj na řece Olši za 95 milionů korun. Na řece Opavě to bude splav Brantice za 180 milionů. Potom taky můžeme zmínit řeku Odru v Jistebníku anebo třeba řeku Olši – tam se to týká jezu Dětmarovice.

Některé stavby určitě přiblížíme i v samostatných reportážích, protože jsou velmi zajímavé.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související