Povodí Odry začalo upouštět přehrady v Jeseníkách a Beskydech. Jsou plné

15. únor 2021 14:12

Významné nádrže v povodí řeky Odry začínají postupně odpouštět část vody. Dosáhly totiž své maximální kapacity. A tu budou potřebovat během jarních měsíců na tající sníh.

Vodohospodáři začali s odpouštěním vody z nádrží Kružberk a Slezská Harta na řece Moravici a taky z nádrže Šance v Beskydech. Povodí Odry odpouští i menší nádrže, jako je třeba Žermanická přehrada na Frýdecko-Místecku. Všechny tyto nádrže dosáhly v posledních dnech asi 80–100 procent kapacity naplnění. A tak vodohospodáři přikročili k částečnému odpouštění.

Celkově by z nádrží měla odtéct asi pětina jejich celkové kapacity. Ta by měla následně sloužit jako rezerva pro tající sníh z okolních hor.

Průtoky jsou v průměru

Současné průtoky na vodních tocích hodnotí Povodí Odry jako průměrné. I přes střídání teplot se ale stále drží v horských oblastech sníh v nadprůměrném množství. A to zejména kvůli srážkám z předchozích několika týdnů. Aktuálně se výška sněhu v Jeseníkách a Beskydech pohybuje v intervalu mezi 50–100 centimetry.

Ve chvíli, kdy sníh začne tát, musejí mít na něj vodohospodáři připravené kapacity. Sníh z horských oblastí totiž výrazně napouští zmíněné nádrže, které pak zásobují vodou nejen lidi, ale třeba i průmysl v letním období.

Led není bezpečný

Vodohospodáři ale sledují také tvořící se led na nádržích. A vydali varování všem lidem, kteří by se rozhodli pevnost ledu sami zkoušet. Led totiž na nádržích nemusí být tak pevný, jak se na první pohled může zdát. Vodohospodáři totiž vodu v nádržích provzdušňují, což pevnost ledu narušuje.

Pod ledem mohou vznikat také vzduchové kapsy. Které způsobuje právě to, že vodu pod ledem vodohospodáři postupně odpouštějí. Lidé by se tak na zamrzlou hladinu nádrží rozhodně vydávat neměli.

autoři: Tomáš Pika , tif
Spustit audio

Související