Povodňová situace v obci Metly a v okolních obcích

18. říjen 2002
Pod kůži

Během srpnových záplav smetla přívalová vlna rybníka v obci Metly na Strakonicku. Voda zaplavila několik vesnic a způsobila škody za desítky miliónů korun. Podle tamních obyvatel zavinili obrovské škody rybáři, kteří se měli o místní rybník lépe starat.

Dalo se katastrofě v Metlách i dalších okolních obcích zabránit. Odpoví Pavel Janoše Česká televize Ostrava.

V okolí Blatné provozuje rybníky několik společností. Dobře obsluhovaný rybník by se podle odborníků neměl protrhnout ani při největší povodni. V rybářství Lnáře se ale protrhlo obrovských rybníků hned několik a způsobilo nedozírné škody. Voda smetla obce Metly, Předmíř, Blatnou, Lnáře, Tchořovice a ještě některé další. Okolní obyvatelé tvrdí, že rybářství nechtělo přijít o chované ryby a proto neodpouštělo vodu z rybníků, které se tak následně protrhly. Rybáři ale tvrdí, že odpouštěli naplno, ale voda z výpustí i podle svědků netekla. O situaci hovoří jeden z obyvatel obce Metly.

Projev obyvatele obce Metly: Když to upouštěli, to už bylo stejně pozdě, protože byl vrchovatý rybník, tak to teklo jako když vytáhnete špunt z vany. To nemělo vůbec žádnou cenu.

Toto stanovisko komentuje ředitel rybářství v Blatné Václav Špeta.

Václav Špeta: Už jsem několik povodní tady zažil, takže jsem objížděl a díval jsem se jaké nám hrozí nebezpečí. Samozřejmě viděl jsem, že voda někde tekla někde netekla.

Katastrofa byla údajně neodvratná. Zabránit nebo alespoň zmírnit následky mohlo prokopání hráze. Rozhodovalo se o něm celou noc. Když voda tekla přes hráze, bagr, který měl hráz prorazit, nepracoval. V půl páté ráno se hráz pod náporem vody protrhla sama. K tehdejší situaci se vyjadřuje tiskový mluvčí Okresního úřadu ve Strakonicích Miroslav Veselý.

Miroslav Veselý: Prokopání hráze je jedno z povodňových opatření, které v dané určité situaci, která nastane, je možno provést. Je otázkou v současné době, zda ty opatření, které tam byly stanoveny, byly splněny nebo ne. Toto je v současné době v šetření Policie České republiky.

A jak situaci vidí jedna z obyvatelek obce Metly.

Projev obyvatelky: Oni mají svoje advokáty a svoje známosti v ministerstvech a po všech čertech. Byl tady ten porybný a řekl to poškodíte na vaše náklady, no tak se nepoškodil rybník ale poškodili se lidi.

V tuto chvíli zatím nikdo neurčil, kdo je zodpovědný za nezvládnutí povodňové situace a za škody na majetku. Řešení navrhl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Pavel Němec: Vzhledem k tomu, že se bude muset přehodnotit funkce správy nádrží a tu hospodářskou funkci, když to řeknu hodně diplomaticky tak tu hospodářskou funkci potlačit ve prospěch té protipovodňový.

Policejní vyšetřovatelé zadali znalcům vypracovat posudek. Ti se mají pokusit stanovit, jaký podíl má na tragédii člověk a jaký příroda. Lidé z postižených obcí si zatím pomáhají jak mohou a ani nečekají, že jim snad rybáři nahradí způsobené škody. Tvrdí, že chtějí spravedlnost a také záruku, aby se situace neopakovala a aby znovu neprohráli boj s rybami.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: jim , spr , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu