Povodňová vlna ustupuje, několik ulic ale zůstává pod vodou

25. srpen 2005

Záplavy v Moravskoslezském kraji pomalu ustupují, situace se uklidnila a hladiny řek pozvolna klesají. V Ostravě a v Petrovicích u Karviné je přesto stále zatopeno několik ulic. Na několika místech platí už jen první stupeň povodňové aktivity, situace se uklidnila i na Olši ve Věřňovicích.

Všech zhruba dvacet lidí z Petrovic u Karviné, kteří museli být kvůli rozvodněné Olši v noci evakuováni, je už zpátky doma. Hladina už tam sice opadává, ale vody je stále hodně. Obyvatelé obce se za vydatné pomoci hasičů pustili do likvidace povodňových následků.

"Tam, kde už se to dá, se pomáhá při čerpání vody ze sklepů. Ale na mnoha místech to ještě nejde, protože voda je stále hodně rozlitá. Sháníme také vysoušeče a podobné věci, aby si to ti lidé mohli začít dávat dohromady," potvrdil petrovický starosta Petr Trojek.

Logo

Současné záplavy postihly řadu míst na severní Moravě a ve Slezsku. Mezi nechvalně proslulé lokality patří těrlická místní část Hradiště. V ní se Stonávka rozlévá pravidelně. Tamní občané ale tvrdí, že tentokrát byly přívaly vody přece jen mohutnější než obvykle.

Platí to i pro ženu z Českého Těšína, která v místní části Svibice žije už mnoho let. Z Olše a jejích přítoků se jí do sklepa nahrnulo nezvykle hodně vody. "Žiji tady už 24 let, ale tohle nepamatuji. Všude kolem se valila voda. Měli jsme ji i na dvoře a to se nikdy předtím nestalo. Ve sklepě bylo asi metr osmdesát vody."

Na padesátiletou vodu čekali včera večer v Bohumíně. Tuto možnost ohlásilo Povodí Odry. Městu tak hrozila částečná evakuace. Prognóza se ale naštěstí nevyplnila a lidé své příbytky opouštět nemuseli. "Voda kulminovala kolem osmé večer, avizované hranice ale naštěstí nedosáhla. Teď už hladina pozvolna klesá," potvrdil starosta Bohumína Petr Vícha.

Během záchranných prací v oblasti Karvinska, Frýdecko- Místecka a Ostravska bylo nasazeno více než 140 hasičských jednotek, které řešily přes 200 událostí. Hasiči také kvůli hrozícímu nebezpečí evakuovali přes 200 obyvatel.

autoři: tif , Michal Svatoš , Milan Opavský
Spustit audio

Více z pořadu