Pozoruhodný bludný balvan z Liptaně váží téměř pět tun. Je jedním z největších u nás

9. leden 2019
Česko – země neznámá

V Liptani na Osoblažsku v Moravskoslezském kraji leží bludný balvan. Má podivný krychlový tvar a k jeho současnému umístění mu lidé v 60. letech 20. století trochu pomohli. Tehdy totiž ležel na poli vzdáleném čtyři kilometry od Liptaně. Dnes je sice také na klidném místě, ale ne tak daleko, a tak je oblíbeným výletním cílem nejen místních obyvatel.

Na Osoblažsko doputoval tento bludný balvan někdy před 250 až 800 tisíci lety. Lidé toto období později označili jako střední pleistocén. Na dalekou cestu jej s sebou vzal ledovec z jižního Švédska a po roztátí ho tu zanechal jako ojedinělou připomínku, největší svého druhu v tomto koutu naší země. A také jako jednu z největších u nás.

Liptaňský bludný balvan má rozměry 2,2 krát 1,3 krát 1,2 metru, jeho objem činí 1,8 kubického metru a jeho hmotnost je přibližně 4,7 tuny.

Balvan byl nalezen na poli vzdáleném zhruba čtyři kilometry od Liptaně. Možná vadil místním rolníkům nebo se tehdejší vedení obce rozhodlo, že ho chtějí mít blíž. Každopádně ho za pomoci těžké techniky převezli na jeho současné stanoviště. To je vzdáleno od centra vesnice přibližně kilometr. Díky třem rybníkům to vždy bývalo oblíbené místo výletů a koupání nejen pro místní obyvatele.

Na novém místě dostal Liptaňský bludný balvan také dva menší kamarády, rovněž porfyrické jemnozrnné granity hnědo růžové barvy. Pro svou výjimečnost, danou mimo jiné i nezvyklým krychlovým tvarem, byl v roce 1966 Liptaňský bludný balvan vyhlášen přírodní památkou.

Spustit audio