Pozůstalí po obětech neštěstí z dolu ČSM dostávají první odškodnění

23. leden 2019

Těžební firma OKD začala vyplácet odškodnění pozůstalým po obětech prosincového výbuchu na dole ČSM ve Stonavě. Zemřelo při něm 13 horníků, většinou z dodavatelských firem.

Jejich blízcí mají dostat stejné peníze bez ohledu na národnost nebo zaměstnavatele. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského bude mít odškodnění dvě podoby – formou jednorázového odškodnění a dále prostřednictvím renty, tedy náhradami nákladů na výživu pozůstalých.

„Pro vyplacení odškodnění ale budeme potřebovat některé nezbytné doklady a údaje, nicméně už byly první výplaty jednorázového odškodnění zahájeny,“ dodává mluvčí s tím, že jednorázové odškodnění dosáhne 240 tisíc korun a renta až 80 procent mzdy zemřelého horníka.

Pozůstalí po hornících dostanou také výtěžky ze sbírek, které pořádaly Nadace OKD a Spolek svatá Barbora. Ve sbírce Spolku svatá Barbora se vybralo 4,051.361 korun. Sbírka Nadace OKD trvá do konce ledna, minulý týden v ní bylo zhruba 1,9 milionu korun.

Při neštěstí, které se stalo loni 20. prosince, přišlo o život 13 horníků – 12 Poláků a jeden Čech. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí. Zasažené místo je uzavřené a zatím se tam stále nelze dostat. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, v nemocnici zůstává jeden horník, který byl při výbuchu těžce popálen.

autor: Michal Polášek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související