Pozůstalým pomáháme ještě celý rok po úmrtí jejich blízkého, připomíná ředitelka hospice

8. listopad 2021

Podle průzkumů by si 80 procent z nás přálo zemřít v pohodlí domova, obklopeno svými blízkými a bez zbytečného utrpení. Takové poslední přání lidem pomáhá plnit terénní paliativní péče. Týmem zkušených odborníků disponuje i Hospicová péče sv. Kleofáše, která sídlí v Třeboni.

„Působíme na celém území jindřichohradeckého okresu a zajíždíme i do oblasti Veselska, Budějovicka, na Trhosvinsko, do Nových Hradů. Máme dojezd od Jindřichova Hradce a od Třeboně asi třicet kilometrů, v tomto území se pohybujeme,“ popisuje ředitelka hospice a sociální pracovnice Irena Kalná.

Hospic nabízí nejen domácí péči pro nevyléčitelně nemocné, ale i poradny a zapůjčení kompenzačních pomůcek, které zkvalitňují život pacientům a ulehčují péči o ně. „Když přijmeme klienta do hospicové péče, pak jsme mu k dispozici čtyřiadvacet hodin denně,“ podotýká Irena Kalná.

Pracovníci hospice se starají nejen o umírající, ale i o jejich rodiny. Tato psychická i fyzická zátěžová zkouška ovšem nekončí v momentě odchodu blízkého, pro pozůstalé pokračuje dál. „I to je součástí hospicové péče, ať je to těsně po úmrtí, nebo dlouhodobě. Naše péče končí až po roce, celý rok jsme rodině pořád k dispozici. Zpočátku jsou aktuální hlavně praktické věci, ale pomáháme i v pozdějším období, kdy se pozůstalí učí nové životní situaci. Třeba jak si poradit bez táty, který vždycky opravil plot nebo rozdělal kotel na podzim,“ vysvětluje ředitelka.

Čtěte také

Čekací doba na hospicovou péči není dlouhá. „Nejsme záchranná služba, kam lidé zavolají a někdo může hned přijet. Určitě ale mohu z naší praxe garantovat, že do týdne pacienta přijímáme do péče,“ říká Irena Kalná. Důležité pak je, aby v rodině byla osoba, která se může o nemocného celodenně starat.

Hospic sv. Kleofáše nyní pořádá aukci uměleckých děl. „Je to pro nás naprosto mimořádná slavnostní událost. Dobročinnou aukci uměleckých děl jsme chystali poměrně dlouho. Už asi před rokem a půl začaly první přípravy, bohužel nám to epidemie loni překazila,“ vysvětluje Petra Pfeiferová, pracovnice hospice, která na přípravě aukce pracovala od samého začátku.

„Srdečně zveme všechny, protože to bude událost krásná a radostná. Shromáždili jsme asi 48 děl od umělců nejen z regionu a budeme je dražit ve prospěch našeho hospice,“ doplňuje. Díla studentů i renomovaných umělců si zájemci mohou prohlédnout tento týden v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Samotná aukce se uskuteční v sobotu 13. listopadu od 16 hodin na stejném místě s hudebním doprovodem Antikvartetu Dušana Vančury.

Celý rozhovor s Irenou Kalnou a Petrou Pfeiferovou o hospicové péči si poslechněte online.

autoři: Eva Kadlčáková , Lenka Herrmannová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.