Práce v bance: Liberecká nábytková banka pomáhá lidem léčícím se ze závislostí získat zpět pracovní návyky

30. květen 2023

Nábytková banka Libereckého kraje nepomáhá lidem v nouzi jen s vybavením domácností, v roce 2023 vytvořila i několik specializovaných pracovních míst, aby těm, kteří se léčí ze závislosti, pomohla vrátit se na pracovní trh.

Čtěte také

Liberecká nábytková banka pomáhá především sociálně slabým vybavit si domácnosti. Není to ale všechno. Současně umožňuje lidem léčícím se ze závislostí začlenit se znovu do pracovního procesu.

Už v roce 2022 jim ve spolupráci s organizací Advaita nabízela brigády, kde se opět učili pracovním návykům. Díky evropskému programu zaměstnanosti se v roce 2023 podařilo vytvořit i několik tréninkových pracovních míst.

„Máme projekt na 3 roky, vytvořili jsme celkem 6 tréninkových pracovních míst. 4 jsou v nábytkové bance, 2 jsou v potravinové bance a Advaita k tomu dodává sociální práci pro ty zaměstnané,“ popsala garantka projektu Práce v bance Barbora Šolkova.

„Jsem tu jako skladník a závozník. Mojí závislostí je alkohol, řeším to zhruba 6 let,“ popsal pan Tomáš, který v rámci projektu pracuje v nábytkové bance.

Jak projekt funguje, se byl v Nábytkové bance Libereckého kraje podívat redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související