Pracovníci domácí péče mají díky změně zákona snadnější parkování u svých klientů

7. leden 2022 08:10

Od začátku roku se změnily podmínky pro terénní práci pečovatelů. Podobně jako lékaři při návštěvách pacientů můžou například ošetřovatelé charity parkovat i tam, kde dříve nemohli. Hlavně v centrech měst je to pro ně velká úleva.

Rybářská ulice v Opavě, až ve třetím patře čeká na dovoz jídla starší muž. Je to pro něj, jak říká, jediná možnost. „Dolů bych to ještě sešel, ale nahoru už bych se nedostal,“ vysvětluje.

Zatímco rozvoz jídla je rychlý, ošetřovatelé parkují na ulici delší dobu a kvůli množství aut často tam, kde nesmějí. A to je každodenní problém, potvrdila Petra Thiemlová z opavské charity.

„Potom máme často problémy s městskou policií. Nejednou jsme dostali pokutu, kterou jsme museli řešit. Není to příjemné a vlastně to i zdržuje od práce,“ popisuje Thiemlová.

Často ale nemají jinou možnost než zákazy porušovat. „Zejména zdravotní sestry hospicové péče často převážejí materiál a pomůcky nezbytné pro klienty a musí zaparkovat co nejblíže vchodu, aby i ženy mohly tyto pomůcky klientům donést a aby sloužily,“ dodává Thiemlová.

Nově od ledna může třeba právě charita využívat zvláštní povolení, které umožnila změna legislativy. Stejně jako i další poskytovatelé terénní péče.

„O tuto možnost jsme už zaregistrovali zájem a zaregistrovali jsme i jejich spokojenost s touto novinkou. Karta jim umožní parkovat v zónách placených stání a nemají riziko, že se vystaví nějakému pokutování za nesprávné stání,“ dodává náměstek primátora Opavy Michal Jedlička (KDU-ČSL).

Parkovací povolení vydávají příslušné obce s rozšířenou působností.

autor: Martin Knitl
Spustit audio