Praha a Metrostav schválily podklady nutné pro dokončení tunelu Blanka

8. duben 2014

Pražský magistrát se dohodl se stavební firmou Metrostav na podobě podkladů nutných k dokončení tunelu Blanka. V pátek chtějí dokumenty předložit rozhodčímu soudu. Ten by tentokrát mohl vynést dílčí rozhodnutí. Materiál je totiž doplněn o technické podrobnosti, o které se obě strany přely.

Metrostav u rozhodčího soudu začátkem dubna neodsouhlasil seznam a vyčíslení prací, které předložilo město Praha. Jednání proto soud odročil na 11. dubna. Do té doby měly strany doplnit některé podklady.

„Shodli jsme se na tom, že byť máme mezi sebou spor, tak máme společný zájem dokončit a zprovoznit tunel Blanka. V tomto směru si vážím přístupu Metrostavu,“ řekl náměstek pražského primátora Jiří Nouza z TOP 09.

Podle Jiřího Nouzy by měla být Blanka hotová ještě letos na podzim, opozice má ale k tomuto termínu výhrady. Problematický tunel se původně měl otevřít letos na jaře.

Práce na klíčové dopravní stavbě, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se kvůli neshodám mezi městem a Metrostavem zastavily loni v prosinci. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a stavební firmou a také částky, které jí Praha za už provedené práce dluží. Jde o 2,7 miliardy korun.

Obnovení a dokončení prací potrvá podle Metrostavu několik měsíců. Další zdržení může přinést i fakt, že Praha zatím nemá dispečink, který má provoz v tunelu řídit. Z posudku z loňského roku vyplývá, že v případě dlouhodobého přerušení stavby může vzniknout roční škoda až 1,5 miliardy korun.

Tunel Blanka
autoři: ves , Petra Hosenseidlová
Spustit audio