Praktici ve Zlínském kraji protestují kvůli e-neschopenkám. Část jich od ledna bude vydávat jen papírové

3. prosinec 2019 12:19

Lékaři takto budou protestovat proti tomu, že nebudou mít hrazeny náklady spojené s pracovní posudkovou činností a vystavováním e-neschopenek.

Část praktických lékařů ve Zlínském kraji nebude na protest proti nákladům na e-neschopenky od 1. ledna příštího roku vystavovat pacientům neschopenky elektronicky. „Budou je vypisovat v papírové podobě na nových tiskopisech, v souladu se zákonem,“ řekl krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. Prohlášení odhlasovalo více než 80 všeobecných praktických lékařů Zlínského kraje, kteří se zúčastnili pondělního semináře praktiků ve Zlíně. V kraji je podle Nečase celkem 290 praktických lékařů.

Měli by se k tomu vyjádřit poslanci. Uvidíme, jaká bude reakce.
Lubomír Nečas, praktický lékař pro dospělé

„My, praktičtí lékaři Zlínského kraje, jsme pobouřeni tím, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odmítla nám lékařům požadovanou úhradu nákladů spojených s pracovní posudkovou činností a vystavováním elektronických neschopenek. Rozšíření softwarových modulů na elektronické neschopenky bude v prvním roce provozu pro každého z nás představovat částku minimálně 5000 korun. Přičemž vystavení každé jednotlivé neschopenky není hrazeno ani ze zdravotního pojištění, ani ze sociálního pojištění zaměstnanců,“ uvedli praktici v prohlášení.

Čtěte také

Prohlášení pošlou praktici ze Zlínského kraje svým kolegům v republice. Podle Nečase chtějí svým postojem ještě rozpoutat diskusi. „Měli by se k tomu vyjádřit poslanci. Uvidíme, jaká bude reakce,“ uvedl Nečas.

Vládní koalice ANO a ČSSD se shodla, že za vypsání e-neschopenky nebudou lékaři dostávat platbu. Vláda předpokládá, že elektronická varianta proces oproti papírové zjednoduší, úhrada proto nedává smysl.

Třikrát 100 korun za vypsání neschopenky

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nedávno v České televizi uvedl za Koalici soukromých lékařů, že ambulantní lékaři by si představovali platbu třikrát 100 korun za vypsání neschopenky, vydání lístku na peníze a zrušení neschopenky.

Praktici ze Zlínského kraje také upozornili nemocnice, ambulantní specialisty i stomatology na to, že v případě pracovní neschopnosti pacienta spadá vystavení neschopenky také do jejich povinností. „My je v tomto nahrazovat nebudeme,“ uvedli praktici.

Systém elektronického hlášení pracovních neschopností od lékařů České správě sociálního zabezpečení a zaměstnavatelům má naostro fungovat od 1. ledna. Nemocnice či lékař budou moci e-neschopenku vyplňovat ve webovém rozhraní, většina ale využije své lékařské softwary. Pacient bude mít stále od lékaře vytištěný průkaz, nemusí ho ale osobně předat v zaměstnání. Kritikům vadí, že nový systém nejde v elektronizaci dál a stále trvá na dokladech v papírové formě.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související